Vlaknine in Prebava

8 novembra 2021 | Lepota in zdravje

Zakaj moramo uživati vlaknine?

Dnevno uživanje uravnotežene prehrane pomeni, da poleg beljakovin, vitaminov, mineralov, maščob in ogljikovih hidratov moramo zaužiti tudi prehranske vlaknine. Vendar velikokrat zanemarimo pozornost za vlaknine in jih premalo vključujemo v prehrano. Naše telo vlaknin ne more prebaviti oz. jih neposredno uporabiti kot vir energije, imajo pa zelo pomembno vlogo v našem organizmu. Hrana z večjo vsebnostjo vlaknin pomeni tudi več energije. Razlog je počasnejše sproščanje glukoze v krvni obtok. Zato ne bo prihajalo do hitrega dviga in hitrega upada ravni energije, ki nas lahko izčrpa. Eneregija se bo enakomerno porazdelila čez dan in se bomo zato bolje počutili. Raziskave so pokazale, da velik del prebivalstva zaužije precej manj vlaknin, kot bi bilo to potrebno.

Vlaknine imajo na prebavo pozitiven učinek, saj potujejo skozi naš prebavni trakt. Običajna hrana, ki jo zaužijemo potuje skozi celoten prebavni trakt zelo dolgo, tudi do 90 ur. Če pa hrana vsebuje vlaknine pomeni, da se hrana hitreje premika skozi prebavni trakt in zato je naša prebava hitrejša.

 

Na kaj vplivajo vlaknine?

Vlaknine zelo dobro vplivajo na našo črevesno sluznico, nam dajo daljši občutek sitosti,  uravnavajo sladkor v krvi, pomagajo znižati holesterol in manjše je tveganje za srčno-žilne bolezni.

Premajhen vnos vlaknin v telo lahko povzroči hude prebavne težave, zaprtost in draženje črevesja. Lahko je ogroženo tudi posameznikovo življenje.

Vlaknine najdemo v izdelkih rastlinskega izvora in jih delimo na topne in netopne.

Topne vlaknine se skozi prebavni trakt spremenijo. Ko pridejo v želodec nase vežejo vodo in posledično dajo še večji občutek sitosti. Pozitivno vplivajo na sladkor v krvi in pH v želodcu.

Netopne vlaknine ostanejo skozi celoten prebavni trakt nespremenjene in skrbijo za delovanje prebavil. Pomagajo odstraniti strupene in druge odpadne snovi iz telesa in omogočajo lažje prehajanje hrane skozi prebavila ter skrbijo za absorpcijo.

Pozitivna lastnost vlaknin je tudi ta, da niso kalorične in se tako ne moremo zrediti. Povečan vnos vlaknin je priporočljiv tudi za tiste, ki bi želeli shujšati, saj vas bo hrana hitreje nasitila.

 

Koliko vlaknin je priporočljivo zaužiti dnevno?

Pri moških je potrebno zaužiti vsaj 40 gramov vlaknin dnevno, ženske pa nekje 25 gramov. Vnos vlaknine je izredenega pomena tudi pri starejših ljudeh, saj se prebava v tej dobi upočasni.

 

Nasveti za večji vnos vlaknin v prehrano

  • Jejte več polnozrnatih izdelkov (testenine, ječmen, rjavi riž), naprimer polnozrnati kruh.
  • Naredite si kvaliteten obrok z visoko vsebnostjo vlaknin: polnozrnati kosmiči.
  • V jedilnik vsak dan vključite sadje, zelenjavo, oreščke, stročnice.
  • Izogibajte se predelani hrani, saj je v njih delež vlaknin ponavadi zelo nizek.
  • Pri kuhanju lahko zgostite juhe ali omake z krompirjevimi vlakninami, ki imajo 75% delež vlakni.
  • Pijte veliko vode in se redno gibajte.
  • Izogibajte se sladkim prigrizkom.

 

Vlaknine so pomembna sestavina zdrave prehrane

Kot smo omenili, so vlaknine pomemben del naše vsakdanje prehrane, zato moramo skrbno izbrati živila z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin. Ponavadi je na vsakem izdelku napisala vsebnost deleža vlaknin in na ta način lahko hitro izračunamo kakšen bo vnos vlaknin v telo.

Priporočamo vam vlaknine, ki so pridobljene iz »ekološkega krompirja« in imajo 75% delež vsebnosti. Te prehranske vlaknine so pridobljene po naravnem postopku iz krompirja na način, da se iz krompirja popolnoma odstrani škrob in voda. Izdelek Bio Krompirjeve vlaknine vežejo nase vodo in v stiku z tekočino nabreknejo. Uporabljajo se za brezglutenske in nizkohidratne jedi ter pekovske izdelke.

Je kot vezivno sredstvo kadar želimo zgostiti juhe, enolončnice, omake, testenine, ali pa uporabimo te krompirjeve vlaknine pri peki kruha in peciva. Imajo tudi zelo nizko vsebnost ogljikovih hidratov.

 

Krompirjeve vlaknine so primerne za vegane, vegetarijance, diabetike, LCHF in Keto način prehranjevanja.

 

Fige

Lahko jih uživamo sveže ali pa suhe. Vsebujejo visok delež vlaknin, zato delujejo tudi kot rahlo odvajalo in jih ne smemo pojesti preveč, ker bi bili preveč napihnjeni in imeli vetrove. Poleg tega je odlične vir kalcija, magnezija in kalija. Najbolje jih je zaužiti poleti ko so sveže in okusne.

Z figami lahko ustvarjamo različne sadne prigrizke ali pekovske izdelke.

 

Rabarbara

Je rastlina, ki zaradi svojih odvajalnih lastnosti uspešno preprečuje zaprtje in spodbuja črevesje. Ima lastnost, da izboljšuje apetit, pomaga pri prebavnemu sistemu in odpravlja želodčne bolečine.

Vsebuje zelo malo kalorij in maščob. Je dober vir vitamina C in tako pomaga ohranjati imunski sistem v dobri kondiciji.

 

Indijska tamarinda

Z drugo besedo mu pravimo tudi »indijski datelj«. Ima visok delež vlaknin in zato dobro pospeši prebavo, olajša potovanje hrane skozi črevo, ter spodbuja delovanje žolča tako, da se hrana hitreje razgradi.

O PODJETJU

Logo

Podjetje BITAX d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2003. Je uvoznik in distributer različnih blagovnih znamk, ter proizvajalec lastne blagovne znamke My Nuti. V svoji ponudbi zastopa prehranska dopolnila, živila in kozmetiko.

Attemsov trg 9B
3342 Gornji Grad
Slovenija

Telefon: 051/636-652


Ostale objave

Lepota in zdravje

31 marca 2021

Mul’c

Vsak Mul’c izdelek vsebuje med 4 in 5 sestavin. Vse sestavine so visoko kvalitetne in skrbno izbrane. Mul’c izdelki ne vsebujejo umetnih arom, barvil, belega sladkorja in konzervansov. Glavne sestavine Mul’c izdelkov so oves, pira, kokosov sladkor, kakav, orehi, lešniki in kokos.   Mul’c izdelki Njihova pakiranja vsebujejo mešanice za pripravo kar 7 obrokov. Spodaj … Continued

Preberi več >

Šport

23 junija 2023

Čiščenje tovornih vozil je nujno

Če ste lastnik tovornjaka ali pa delate v transportni industriji potem veste, kako pomembno je čiščenje tovornih vozil. Ne samo, da ohranjate svojo dragoceno lastnino, ampak tudi izboljšujete varnost na cestah. Čistoča tovornjaka ni zgolj odsev vaše profesionalnosti, ampak tudi temeljni kamen za njegovo dolgo življenjsko dobo. Torej, zakaj je čiščenje tovornih vozil tako pomembno? … Continued

Preberi več >