Vitamin D je vaš najboljši prijatelj

4 novembra 2021 | Lepota in zdravje

Evo, zakaj je malo sonca dobro za vas!

 

Kaj je vitamin D?

Kljub imenu je vitamin D pravzaprav pro -hormon – v telesu poteka skozi vrsto biokemičnih reakcij, preden ga lahko dejansko uporabite. Obstaja pet različnih vrst – D1, D2, D3, D4 in D5, od katerih lahko nekateri vplivajo na kar 2000 genov v vašem telesu.

Ko smo izpostavljeni sončni svetlobi, UV -žarki prodrejo v kožo in aktivirajo neaktivno obliko vitamina D, kar spodbuja njegove čudovite koristi.

Zakaj je tako pomembno?

Ker uravnava absorpcijo kalcija in fosforja, je vitamin D ključnega pomena za zdrave kosti, zobe in mišice. To ni samo pomembno za imunski sistem, ampak lahko zmanjša verjetnost raka in prepreči težave z duševnim zdravjem. Raziskave so pokazale, da lahko vitamin D pomaga pri preprečevanju depresije – ljudje s tem stanjem so po jemanju dodatkov vitamina D ugotovili izboljšanje.

Brez vitamina D se morda ne boste mogli izogniti rezultatom niti v telovadnici. Če vaše telo ne more absorbirati kalcija, trpi rast kosti in mišična moč. Nekatere študije so pokazale, da vitamin sonca uravnava občutljivost na inzulin, kar vpliva na presnovo in pomaga pri izgubi teže.


Kako lahko dobim več vitamina D?

Zaradi vse večjega števila raziskav o delovanju vitamina D smo bolj kot kdaj koli prej seznanjeni s tem, kako preprečiti pomanjkljivosti. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko povečate svoje ravni:


Dodajte več D v svojo prehrano

Prehrana na višji ravni vam lahko pomaga – mastne ribe (kot so losos, sardele in skuša), rumenjaki in rdeče meso vsebujejo majhne količine. Drugi viri vključujejo žitarice za zajtrk in nekaj jogurtov, obogatenih z vitaminom D.

Jejte dodatke vitamina D

Če ste opravili krvni test, ki kaže, da imate pomanjkanje, je še en način, da povečate količino vitamina na soncu, tako da vzamete dodatek vitamina D. Prepričajte se, da je to pravi vitamin D3, znan kot holekalciferol. Številni poceni multivitamini so sestavljeni iz vitamina D2, ergokalciferola, ki je sintetičen in manj učinkovit. Popijte dnevno 10mcg (400 ie) vitamina D, zlasti v zimskih mesecih, ko sonca primanjkuje.

Uživajte v soncu

Najbolj očiten način, da naravno povečate vnos sončnega vitamina, je, da pridete pod te grelne žarke. Sončna svetloba spodbudi vaše telo, da proizvede vitamin D – to pomeni približno 20 do 25 minut izpostavljenosti na dan (ne skozi okno). Tisti s temnejšo kožo in starejši ljudje bodo morda potrebovali več časa za dnevni vnos, saj pigmentacija kože ovira absorpcijo svetlobe in proces s starostjo izgublja učinkovitost.

O PODJETJU

Logo

Gorenjske lekarne smo javni lekarniški zavod, ustanovljen za izvajanje lekarniške dejavnosti na območju vseh 18 Gorenjskih občin. Izvajamo lekarniško dejavnost v 23 lekarniških enotah po celotni Gorenjski, razen na območju občine Naklo. Za proizvodnjo zdravil imamo organiziran galenski in kontrolno analizni laboratorij.

Gosposvetska ulica 12
4000 Kranj
Slovenija

Telefon: 04 20 16 100


Ostale objave

Dom in vrt

19 junija 2023

Rolo vrata varujejo vaš dom

Z elegantno zasnovo, ki je odporna na vremenske vplive, rolo vrata postanejo vredna naložba v vaš objekt. Istočasno pa te napredne funkcije in dizajni obogatijo videz in funkcionalnost vašega prostora. Rolo vrata v Sloveniji se ponašajo s svojo tehnično dovršenostjo, hkrati pa ostajajo estetsko prijetna za oko.  Kakšna je uporabnost rolo vrat? Rolo vrata so … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

23 avgusta 2021

KATA

Shopfitting & Design Motivacija za dosego česa in možnosti zadovoljstva osebja (in posledično povečane produktivnosti) pomeni, kako pomembna je lahko dobro zasnovana pisarna. Od udobnega pohištva do barv za stenske barve je treba paziti, zato je pomoč pri poklicnih podjetjih za notranje oblikovanje  za vaš delovni prostor ključnega pomena kot kdaj koli prej. Študije kažejo: … Continued

Preberi več >