Vitamin D je vaš najboljši prijatelj

4 novembra, 2021 | Lepota in zdravje

Evo, zakaj je malo sonca dobro za vas!

 

Kaj je vitamin D?

Kljub imenu je vitamin D pravzaprav pro -hormon – v telesu poteka skozi vrsto biokemičnih reakcij, preden ga lahko dejansko uporabite. Obstaja pet različnih vrst – D1, D2, D3, D4 in D5, od katerih lahko nekateri vplivajo na kar 2000 genov v vašem telesu.

Ko smo izpostavljeni sončni svetlobi, UV -žarki prodrejo v kožo in aktivirajo neaktivno obliko vitamina D, kar spodbuja njegove čudovite koristi.

Zakaj je tako pomembno?

Ker uravnava absorpcijo kalcija in fosforja, je vitamin D ključnega pomena za zdrave kosti, zobe in mišice. To ni samo pomembno za imunski sistem, ampak lahko zmanjša verjetnost raka in prepreči težave z duševnim zdravjem. Raziskave so pokazale, da lahko vitamin D pomaga pri preprečevanju depresije – ljudje s tem stanjem so po jemanju dodatkov vitamina D ugotovili izboljšanje.

Brez vitamina D se morda ne boste mogli izogniti rezultatom niti v telovadnici. Če vaše telo ne more absorbirati kalcija, trpi rast kosti in mišična moč. Nekatere študije so pokazale, da vitamin sonca uravnava občutljivost na inzulin, kar vpliva na presnovo in pomaga pri izgubi teže.


Kako lahko dobim več vitamina D?

Zaradi vse večjega števila raziskav o delovanju vitamina D smo bolj kot kdaj koli prej seznanjeni s tem, kako preprečiti pomanjkljivosti. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko povečate svoje ravni:


Dodajte več D v svojo prehrano

Prehrana na višji ravni vam lahko pomaga – mastne ribe (kot so losos, sardele in skuša), rumenjaki in rdeče meso vsebujejo majhne količine. Drugi viri vključujejo žitarice za zajtrk in nekaj jogurtov, obogatenih z vitaminom D.

Jejte dodatke vitamina D

Če ste opravili krvni test, ki kaže, da imate pomanjkanje, je še en način, da povečate količino vitamina na soncu, tako da vzamete dodatek vitamina D. Prepričajte se, da je to pravi vitamin D3, znan kot holekalciferol. Številni poceni multivitamini so sestavljeni iz vitamina D2, ergokalciferola, ki je sintetičen in manj učinkovit. Popijte dnevno 10mcg (400 ie) vitamina D, zlasti v zimskih mesecih, ko sonca primanjkuje.

Uživajte v soncu

Najbolj očiten način, da naravno povečate vnos sončnega vitamina, je, da pridete pod te grelne žarke. Sončna svetloba spodbudi vaše telo, da proizvede vitamin D – to pomeni približno 20 do 25 minut izpostavljenosti na dan (ne skozi okno). Tisti s temnejšo kožo in starejši ljudje bodo morda potrebovali več časa za dnevni vnos, saj pigmentacija kože ovira absorpcijo svetlobe in proces s starostjo izgublja učinkovitost.

O PODJETJU

Logo

Gorenjske lekarne smo javni lekarniški zavod, ustanovljen za izvajanje lekarniške dejavnosti na območju vseh 18 Gorenjskih občin. Izvajamo lekarniško dejavnost v 23 lekarniških enotah po celotni Gorenjski, razen na območju občine Naklo. Za proizvodnjo zdravil imamo organiziran galenski in kontrolno analizni laboratorij.

Gosposvetska ulica 12
4000 Kranj
Slovenija

Telefon: 04 20 16 100


Ostale objave

Lepota in zdravje

9 decembra, 2021

REGENERACIJA MIŠIC (Hladilni gel)

Kadar intenzivno vadimo in treniramo različne športe, so naše mišice izpostavljene poškodbam. Lahko se raztrgajo in vnamejo ter tako nastanejo mikro poškodbe. Še posebej med športniki so takšne poškodbe nekaj povsem običajnega, saj se to pogosto zgodi med treningom ali v obdobju daljše profesionalne vadbe. Pojavijo se bolečine, ki so nastale zaradi prehitre in preveč … Continued

Preberi več >

Ali ste vedeli, da klimatske naprave dandanes niso namenjene več zgolj ohlajanju zraka v prostoru? Zagotovo poznate nekaj različnih funkcij, kot na primer; razvlaževanje, ali pa denimo izmenjavo zraka brez spremembe v temperaturi. Kaj pa ogrevanje? Marsikdo niti ne ve, da na trgu obstajajo klime, ki omogočajo tudi to. Če ste med tistimi, ki zadevo … Continued

Preberi več >