Vitamin D je vaš najboljši prijatelj

4 novembra, 2021 | Lepota in zdravje

Evo, zakaj je malo sonca dobro za vas!

 

Kaj je vitamin D?

Kljub imenu je vitamin D pravzaprav pro -hormon – v telesu poteka skozi vrsto biokemičnih reakcij, preden ga lahko dejansko uporabite. Obstaja pet različnih vrst – D1, D2, D3, D4 in D5, od katerih lahko nekateri vplivajo na kar 2000 genov v vašem telesu.

Ko smo izpostavljeni sončni svetlobi, UV -žarki prodrejo v kožo in aktivirajo neaktivno obliko vitamina D, kar spodbuja njegove čudovite koristi.

Zakaj je tako pomembno?

Ker uravnava absorpcijo kalcija in fosforja, je vitamin D ključnega pomena za zdrave kosti, zobe in mišice. To ni samo pomembno za imunski sistem, ampak lahko zmanjša verjetnost raka in prepreči težave z duševnim zdravjem. Raziskave so pokazale, da lahko vitamin D pomaga pri preprečevanju depresije – ljudje s tem stanjem so po jemanju dodatkov vitamina D ugotovili izboljšanje.

Brez vitamina D se morda ne boste mogli izogniti rezultatom niti v telovadnici. Če vaše telo ne more absorbirati kalcija, trpi rast kosti in mišična moč. Nekatere študije so pokazale, da vitamin sonca uravnava občutljivost na inzulin, kar vpliva na presnovo in pomaga pri izgubi teže.


Kako lahko dobim več vitamina D?

Zaradi vse večjega števila raziskav o delovanju vitamina D smo bolj kot kdaj koli prej seznanjeni s tem, kako preprečiti pomanjkljivosti. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko povečate svoje ravni:


Dodajte več D v svojo prehrano

Prehrana na višji ravni vam lahko pomaga – mastne ribe (kot so losos, sardele in skuša), rumenjaki in rdeče meso vsebujejo majhne količine. Drugi viri vključujejo žitarice za zajtrk in nekaj jogurtov, obogatenih z vitaminom D.

Jejte dodatke vitamina D

Če ste opravili krvni test, ki kaže, da imate pomanjkanje, je še en način, da povečate količino vitamina na soncu, tako da vzamete dodatek vitamina D. Prepričajte se, da je to pravi vitamin D3, znan kot holekalciferol. Številni poceni multivitamini so sestavljeni iz vitamina D2, ergokalciferola, ki je sintetičen in manj učinkovit. Popijte dnevno 10mcg (400 ie) vitamina D, zlasti v zimskih mesecih, ko sonca primanjkuje.

Uživajte v soncu

Najbolj očiten način, da naravno povečate vnos sončnega vitamina, je, da pridete pod te grelne žarke. Sončna svetloba spodbudi vaše telo, da proizvede vitamin D – to pomeni približno 20 do 25 minut izpostavljenosti na dan (ne skozi okno). Tisti s temnejšo kožo in starejši ljudje bodo morda potrebovali več časa za dnevni vnos, saj pigmentacija kože ovira absorpcijo svetlobe in proces s starostjo izgublja učinkovitost.

O PODJETJU

Logo

Gorenjske lekarne smo javni lekarniški zavod, ustanovljen za izvajanje lekarniške dejavnosti na območju vseh 18 Gorenjskih občin. Izvajamo lekarniško dejavnost v 23 lekarniških enotah po celotni Gorenjski, razen na območju občine Naklo. Za proizvodnjo zdravil imamo organiziran galenski in kontrolno analizni laboratorij.

Gosposvetska ulica 12
4000 Kranj
Slovenija

Telefon: 04 20 16 100


Ostale objave

Šport

19 marca, 2021

Prednosti ponudbe »GS FITNESS«

Oprema za vadbo mora delovati tako trdo kot vi. Da, videti bi moralo. Navsezadnje je to še en motivator, ki vas spodbudi k gibanju. Toda bolj kot to bi se moralo fizično (ne samo psihološko!) dobro počutiti. Če vam vadbena oprema povzroča neprijetne treninge, je veliko večja verjetnost, da boste nehali ali se počutite samozavestni … Continued

Preberi več >

Izobraževanje

5 februarja, 2021

12 načinov zagotavljanja varnosti pri delu

Varnost jemljemo kot nekaj samoumevnega, kar pa še ne pomeni, da smo sprejeli vse previdnostne ukrepe. Poglejmo 12 pogostih storitev varstva pri delu. Katere izmed njih izvajate tudi pri vas? Izdelava izjave o varnosti To je osnova za urejeno delovno okolje. Potrebujete skrbno pripravljeno izjavo o varnosti z oceno tveganja, ki je opredeljena v skladu … Continued

Preberi več >