Otroške plenice
Izobraževanje

Otroške plenice – Koliko jih potrebujem za otrokovo prvo leto?

Dojenčki porabijo res veliko plenic. Tukaj je nekaj informacij koliko jih boste potrebovali za prvo leto.

Novopečeni starši se veliko osredotočajo na to, da za svojega otroka dobijo prave rjuhe in ljubko posteljico. In čeprav jih je lepo imeti, se boste kot novo pečeni starši zanašali na eno pomembno stvar: otroške plenice.

Koliko plenic potrebujete za novorojenčka?

V prvem mesecu življenja novorojenčki v povprečju porabijo od 8 do 10 plenic dnevno. In v prvih treh mesecih (faza novorojenčka) dojenčki porabijo približno 700 plenic.

Dobra novica? Otrokov mehur s starostjo raste, zato boste, ko bo starejši, zamenjali manj plenic – pomislite na 5 do 6 plenic na dan po 6 mesecih starosti. Tako dnevi menjave plenic vsake 2 uri ne bodo trajali večno. Obljubimo!

Koliko plenic potrebujete v prvem letu?

Dojenček lahko v prvem letu v povprečju potrebuje 2200 plenic. Baby Shower je odličen čas za pripravo zaloge plenic, če imate dovolj prostora za njihovo shranjevanje.

Kako narediti dobro zalogo?

Da bi vam pomagali ustvariti primerno zalogo plenic pred datumom poroda, so tukaj nasveti o vsem, kar potrebujete.

Nasvet #1: Ne osredotočajte se na velikost novorojenčka

Upoštevajte, da se novorojenček v prvem mesecu življenja pogosto zredi za 3 kilograme. In večina bolnišnic vas bo domov poslala s kopico plenic za novorojenčke, tako da vam najverjetneje ne bo treba kupovati veliko.

Ne pozabite: velikosti plenic temeljijo na teži, ne starosti otroka.

Nasvet #2: Upoštevajte otrokovo stopnjo rasti

Če imate omejen prostor, bi morala biti večina vaše zbirke plenic velikosti 1 in 2. Če pa imate dovolj prostora za shranjevanje, si omislite tudi velikost 3, ki vas bo po vsej verjetnosti popeljala skozi prvi rojstni dan vašega otroka.

Nasvet #3: Plenice za deklice in fante

Spol vašega otroka lahko vpliva na to, kako hitro boste morali povečati velikost plenic. Otroci povprečne velikosti običajno preidejo v plenice velikosti 1, stari približno 4 tedne in velikosti 2 pri približno 3 do 4 mesecih.

Deklice povprečne velikosti dosežejo iste mejnike pozneje, pri čemer približno po 6 tednih preidejo na plenice velikosti 1, med 4 in 5 meseci pa na plenice velikosti 2.

Prav tako imajo fantje več »nesreč« na previjalni mizi. Mnogi starši, ki so imeli tako fantke kot deklice, prisegajo, da bodo fantje porabili več plenic, vendar je vse odvisno od tega, koga vprašate.

Ali imajo plenice omejen rok uporabe?

Verjetno vam nikoli ni bilo treba razmišljati o tem, ali plenice potečejo ali ne, toda če ste jih kupili preveč in jih želite obdržati za naslednjega otroka je to stvar, ki jo morate vzeti v razmislek.

Splošno prepričanje je, da otroške plenice ne pretečejo in to v veliki meri drži. Najbolje je, da hranite neodprte pakete plenic, če pa imate nekaj odprtih, jih lahko preprosto date v zaprto vrečko ali posodo za dolgotrajno shranjevanje.

Priporočljivo je sicer, da plenice uporabite v roku 2 let po nakupu, vendar se njihova uporaba podaljša, če so pravilno shranjene.

Otroške plenice, ki so predolgo nekje ležale ali niso bile pravilno shranjene, lahko trpijo zaradi nekaterih učinkov staranja. Tukaj je nekaj stvari, ki se lahko zgodijo:

  • Razbarvanje (plenice bi lahko sčasoma postale rahlo rumenkaste in ne bi bile tako bele, kot bi morale biti. Porumenele plenice bi morale biti še vedno primerne za uporabo)
  • Manj oprijema in elastičnosti (elastika okoli nog v stari plenici se lahko zrahlja, kar lahko povzroči več puščanja. Prav tako lahko vpliva na lepljivost na zavihkih)
  • Manj vpojnosti (plenice čez čas izgubijo sposobnost vpojnosti. Vpojni material se pokvari, kar pomeni, da se vlaga ne bo zadrževala tudi v plenici in bo prišlo do puščanja).