Intelektualna lastnina
Izobraževanje

Zanimivosti o intelektualni lastnini

Intelektualna lastnina se nanaša na lastništvo ideje ali zasnove osebe, ki si jo je zamislila. To je izraz, ki se uporablja v stvarnem pravu. Osebi daje določene ekskluzivne pravice do posebne vrste ustvarjalnega oblikovanja, kar pomeni, da nihče drug ne more kopirati ali ponovno uporabiti te stvaritve brez dovoljenja lastnika. Uporablja se lahko za glasbena, literarna in umetniška dela, odkritje in izume.

Pogosto vrste pravic intelektualne lastnine vključujejo avtorske pravice, blagovne znamke, patente, pravice industrijskega oblikovanja in poslovne skrivnosti.

Intelektualna lastnina pogosto dodajo veliko vrednost podjetju. Vendar pa to za mnoge ljudi ostaja zavito v skrivnost.

Izvor izraza intelektualna lastnina

Izraz intelektualna lastnina izvira iz 19. stoletja. Pred tem so bili patentni zakoni prvič sprejeti v skladu s statusom monopolov iz leta 1623.

Razlog za večino zakonov o intelektualni lastnini je spodbujanje napredka. Dati izumitelju zakonito lastništvo nad idejo se razume kot spodbuda za te ljudi, da svoje izume dajo na voljo javnosti. Zasnovan je tako, da zagotovi celotno vrednost dela za njegovega ustvarjalca.

#1 Intelektualno lastnino je mogoče zaščititi

Eden od načinov za zaščito nekaterih intelektualnih lastnin, kot so poslovne skrivnosti, je omejitev skupne rabe informacij. Lahko ukrepate, da preprečite distribucijo informacij.

Po drugi strani je zaščita avtorskih pravic avtomatska od trenutka, ko je delo ustvarjeno. Vendar pa lahko svoje avtorske pravice še vedno uvrstite v javni zapis, tako da jih registrirate.

#2 Lahko se zaščiti tudi mednarodno

Zaščita vaše intelektualne lastnine je lahko še posebej težavna v globalnem gospodarstvu. Svetovna organizacija za intelektualno lastnino vam lahko tukaj priskoči na pomoč (WIPO). Izumiteljem in ustvarjalcem namreč ponuja storitve, potrebne za zaščito njihove intelektualne lastnine po vsem svetu. Poleg tega je lahko koristna tudi pri reševanju sporov in primerov kršitev brez sodnega postopka.

Če imate intelektualno lastnino, ki se lahko uporablja – ali zlorablja – na mednarodni ravni, se pogovorite z odvetnikom, da ugotovite, da kako zaščititi svoje pravice.

#3 Lahko ustavite ali tožite nekoga, ki krši vašo intelektualno lastnino

Ko nekdo brez dovoljenja uporablja vašo intelektualno lastnino, krši vaše pravice.

Če opazite, da nekdo uporablja vašo intelektualno lastnino brez dovoljenja, se čim prej pogovorite z odvetnikom. Oseba ali podjetje, ki krši avtorske pravice, lahko obvestite. V nekaterih primerih se morda ne zavedajo, da potrebujejo dovoljenje in se bodo ustavili. Vendar jih boste morda morali tožiti za odškodnino.

Ali morate zaščititi svojo intelektualno lastnino?

Pri INNO LEGAL d.o.o. ekipa usposobljenih strokovnjakov nudi visokokakovostne pravne storitve, ki jih potrebujete. Kontaktirajte jih na telefonsko številko: 051 622 324 ali pa preko e-maila: [email protected] in se dogovorite za posvet.