Nasveti za začetnike turnega smučanja

22 marca 2022 | Šport

Turno smučanje je vrhunsko za mnoge smučarje, saj odpira povsem novo stran gora in letovišč. Potovanja, pustolovščine in nedotaknjen sneg naredijo to izkušnjo izjemno. Lahko pa se zdi za tiste, ki so novi v športu, nekoliko zastrašujoče, zato je tukaj nekaj nasvetov z napotki.

Oprema – naj bo lahka

Turno smučanje zahteva precej opreme, zato si je res vredno vzeti nekaj časa za raziskovanje in se prepričati, da imate vse, kar potrebujete za začetek.

Potrebovali boste vsaj:

Pri turnem smučanju je teža opreme lahko ključna. Težja kot je vaša oprema, težji bo vzpon in na koncu vaš dan lahko ne bo tako zabaven.

Turno smučanje je šport ekstremnih temperatur. Na vzponu vam lahko zelo hitro postane zelo vroče, nato pa vas hitro zelo zebe, ko si vzamete odmor, dosežete vrh ali pa se spuščate po strmini. Zato je ključnega pomena, da se pravilno oblečete.

Najlažji in najučinkovitejši način za spopadanje s tem je uporaba sistema plastenja, ki omogoča udobno telesno temperaturo ves čas. Čeprav ste popolnoma odvisni od  zunanjih pogojev in temperatur, boste pogosto ugotovili, da je za začetek dovolj, da začnete samo z osnovnim slojem in lupino, saj se boste hitro ogreli, ko se bo gradient povečal. Nato lahko na vrhu pred spustom oblečete toplejši srednji sloj, da se ogrejete.

Dober par smučarskih nogavic je obvezen za turno smučanje. Poiščite par, ki zagotavlja dobro zaščito okoli pete in prstov. Par rokavic z merino podlogo je prav tako zelo koristen.

Bodite fizično pripravljeni

Turno smučanje je zahteven šport in gibanje v klanec je odlična vadba. Zato je pomembno, da imate pred prvim izletom dobro kondicijo. V poletnih in jesenskih mesecih bodo pohodništvo, tek, kolesarjenje in plezanje pomagali izboljšati kondicijo za zimske mesece.

Čeprav je turno smučanje učinkovit šport, bolj ko boste pripravljeni lažje bo in bolj boste lahko uživali v smučanju.

Vaša prva tura

Prepričajte se, da ste samozavesten smučar. Za vašo prvo turo poskrbite, da bo enostavna z izbiro bolj položne poti. To vam bo pomagalo, da se seznanite z vašo opremo in začnete vzpostavljate osnovno tehniko.

Vendar pa je najpomembnejši nasvet, preden se odpravite na prvo turo, da ne greste sami. Medtem, ko pokrajina ponuja toliko neverjetnih priložnosti za raziskovanje, je lahko tudi nevarna. V idealnem primeru se na prvo turno smučarsko turo odpravite z vodnikom ali prijateljem, ki ima že izkušnje s turnim smučanjem. Ne samo, da vas bodo naučili ključne tehnike, temveč vam bodo nudili tudi pomembne varnostne nasvete, na katere morate biti pozorni.

Če je mogoče, je prav tako zelo koristno da pred prvim izletom opravite nekaj usposabljanja za varnost v zaledju. Naučite se osnovne varnosti v gorah ter kako pravilno preverite vremenske razmere in stopnje nevarnosti snežnih plazov. Prav tako se boste morali prepričate, da ste seznanjeni s tem, kako uporabljati vaš oddajnik in lopato v primeru snežnega plazu. Nekaj osnovnega usposabljanja s to opremo je lahko neprecenljivo.

O PODJETJU

Logo

Spletna trgovina promontana iz Kranja vam ponuja najboljše blagovne znamke pohodniške, plezalne in turne opreme.

Prevzemna točka in ˝show room˝
Partizanska cesta 18, Kranj, Slovenija


Ostale objave

Lepota in zdravje

17 junija 2021

Magnezij

Ste vedeli, da ima magnezij preko 300 različnih funkcij v telesu, ki so pomembne za organizem prav vsak dan? Pomanjkanje magnezija lahko vodi v resne zdravstvene težave, zato ni odveč, če ga koristimo tudi kot prehranski dodatek in ne samo v živilih. Magnezij je vključen v sintezo beljakovin in delovanje mišic, srca, potreben je za … Continued

Preberi več >

Morda se sprašujete, ali je zdaj pravi čas za vlaganje v električno zobno ščetko. Če obstaja izdelek za osebno nego, brez katerega ne moremo, je to zagotovo zobna ščetka. Električne zobne ščetke zagotavljajo več vrst gibanja kot ročne ščetke, kar pripomore k izjemno učinkovitemu odstranjevanju zobnih oblog. Dokazano je, da zmanjšujejo zobne obloge in gingivitis bolje kot … Continued

Preberi več >