Kolagen
Lepota in zdravje

Kolagen na dan za zdrav vsakdan

Kolagen je vrsta beljakovin, ki igra pomembno vlogo pri gradnji in podpori številnih tkiv, od kosti in hrustanca do kože, las, oči in prebavnega sistema. Tukaj je nekaj najbolj odmevnih zdravstvenih koristi, ki jih to trendy prehransko dopolnilo izboljšuje in poskrbi za vaš zdrav vsakdan.

  1. Kolagen na dan pomaga nadomestiti tisto, kar se skozi staranje naravno izgubi

Kolagen je “lepilo”, ki vaše telo drži skupaj. Raziskave kažejo, da predstavlja približno eno tretjino beljakovin v telesu. Stvar je v tem, da telo začne proizvajati manj kolagena v tridesetih in štiridesetih letih. Peptidi kolagena, dodani v vašo prehrano, lahko nadomestijo tisto, kar telesu začne primanjkovati s starostjo in podprejo vaše splošno zdravje.

  1. Kolagen je lahko prebavljiv vir beljakovin

Vaše telo trdo dela, da prebavi beljakovine iz virov, kot sta piščanec ali govedina in nekateri ljudje bodo morda ugotovili, da se po obroku spopadajo s prebavnimi simptomi, kot so spahovanje ali bolečine v želodcu. Pri koalgenu je drugače. Kolagen v prehranskih dopolnilih je hidroliziran, kar pomeni, da je že razgrajen na posamezne manjše peptide in aminokisline in s tem olajšajo metabolizem presnove kolagena, s tem pa tudi boljšo absorpcijo. Prehranski dodatek kolagena je lahko bolj udoben način za vnos beljakovin v vašo prehrano.

  1. Kolagen pomaga pri glajenju gub in povečanju elastičnosti kože

Zdravje kože je najbolj raziskana prednost jemanja kolagena. V pregledu iz januarja 2019 v Journal of Drugs and Dermatology so raziskovalci analizirali 11 naključnih, s placebom nadzorovanih študij z več kot 800 testiranci, ki so na dan zaužili do 10 gramov (g) kolagena, da bi izboljšali zdravje kože. Vas zanimajo rezultati? Dokazali so, da dodatki izboljšujejo elastičnost kože, ji pomagajo, da bolje zadržuje vlago in povečajo gostoto kolagenskih vlaken v koži.

  1. Kolagen lahko pomaga zmanjšati bolečine v sklepih

Bolečine v sklepih lahko otežijo vadbo, kar vas lahko odvrne od poti do vaših ciljev. Uživanje prehranskih dopolnil s  kolagenom vam lahko pomaga, da se vrnete na pravo pot. Obstaja nekaj dokazov, da je kolagen lahko odličen za podporo vezivnega tkiva in odpravljanje pojava bolečin v sklepih po vadbi. Na primer, ena študija, objavljena januarja 2017 v reviji Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, je pokazala, da so športniki z bolečino v kolenu, ki so 12 tednov jemali 5 g kolagena na dan, imeli manj bolečin v sklepih med vadbo v primerjavi s placebo skupino. Zaužitje kolagena lahko podpira obnovo hrustanca in ima lahko tudi protivnetni učinek.

  1. Kolagen lahko spodbuja zdravje črevesja

Pri vnetnih prebavnih boleznih, kot je bolezen razdražljivega črevesja (IBD), obstaja teorija “celjenja črevesja” s kolagenom. Nekatere raziskave ugotavljajo, da je raven kolagena pri bolnikih s temi boleznimi znižana. Z jemanjem kolagena bi pomagali odpraviti pomanjkanje.

Raziskave, objavljene maja 2017 v reviji Alimentary Pharmacology and Therapeutics, so pokazale, da je pri bolnikih s KVČB prišlo do neravnovesja med tvorbo in razgradnjo kolagenskih vlaken, kar je bilo povezano z vnetjem. Pretekle raziskave tudi kažejo, da imajo bolniki s KVČB serumsko koncentracijo kolagena tipa 4. Kolagen je del vezivnega tkiva, ki tvori debelo črevo in prebavni trakt, zato lahko z zvišanjem ravni ustvarimo podporno okolje za zdravljenje telesa.

  1. Kolagen pripomore k ohranjanju zdravih kosti

Po podatkih Nacionalne fundacije za osteoporozo se mineralna gostota kosti s staranjem zmanjšuje, zlasti po menopavzi. V študiji, ki je zajela dvojno slepo testiranje na 102 ženskah po menopavzi, so udeleženci, ki so eno leto jemali kolagen, povečali mineralno gostoto kosti v primerjavi s kontrolno skupino. Raziskovalci so v članku v reviji Nutrients januarja 2018 domnevali, da je to zato, ker je kolagen spodbudil tvorbo kosti, hkrati pa upočasnil izgubo kosti.

 

VIRI:

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/collagens

https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961619P0009X

https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2016-0390#.X0v7bNNKjlw

https://www.everydayhealth.com/hs/rheumatoid-arthritis-pictures/foods-that-fight-inflammation/

https://www.everydayhealth.com/columns/white-seeber-grogan-the-remedy-chicks/preventing-osteoporosis-natural-remedies/

https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/potential-health-benefits-of-collagen-and-thing-it-cant-do/