Tehnologija toplotnih črpalk

19 aprila, 2021 | Dom in vrt

Kako hitro se spreminja tehnologija toplotnih črpalk?

Tako kot to velja za vse proizvode na trgu, je jasno da ves čas napreduje tudi tehnologija toplotnih črpalk. Gre za napravo, ki v zadnjih letih v naše domove prinaša velo radosti. Te so seveda povezane s prijetnimi temperaturami, a vsekakor tudi z nižjimi stroški ogrevanja.

Zanje je pred leti veljalo, da so primerne zgolj za novogradnje, ker je tam poskrbljeno za ustrezno toplotno izolacijo in je možno njihovo vgradnjo načrtovati. Danes pa velja, da si lahko toplotno črpalko privošči praktično vsak. Primerne so za namestitev tako v novogradnje, kot tudi obstoječe stavbe.

Kako deluje tehnologija toplotnih črpalk?

Kar je bistvenega in je jasno vsakemu laiku je, da delujejo s pomočjo zraka, vode, zemlje in nekaj malega električnega toka. Torej, v veliki večini izkoriščajo okoliške elemente, ki so (razen elektrike) tudi brezplačni. Toplotna črpalka namreč s pridom izkorišča razlike v temperaturi.

Poznamo različne naprave, ki delujejo po sistemih; zrak-voda, voda-voda ali zemlja-voda. Povedali smo, da so toplotne črpalke namenjene vgradnji v novogradnje in tudi že obstoječe zgradbe. Pri tem pa je potrebno vzeti v obzir, da mora biti na zgradbi poskrbljeno tudi za ustrezno toplotno izolacijo.

Napredek ne pojenja

Tehnologija toplotnih črpalk napreduje in redno se pojavljajo novi materiali, programska oprema in tudi načini priklopa. Morda kdo zmotno misli, da mora za vgradnjo prekopati pol hiše. Temu seveda ni tako, saj so naprave primerne za praktično vsak prostor, priklopimo pa jih tudi na že obstoječe ogrevalne sisteme.

Tako ni nobene potrebe po novem bojlerju, ali pa obratno, zavreči grelnik vode, ki je bil kupljen nedavno tega. Tehnologija nam danes omogoča, da izkoristimo vse vire, črpalko pa lahko priključimo tudi na obstoječe centralno ogrevanje. Trenutno za najučinkovitejše veljajo tiste po sistemu voda-voda.

Tehnološki napredek omogoča tudi hlajenje

To, da so toplotne črpalke namenjene cenejšemu ogrevanju je vsakomur jasno. Ampak, ali ste vedeli, da lahko z njihovo pomočjo prostor tudi ohlajate? Znano je, da se delovna učinkovitost in tudi samo počutje močno popravi, če je v prostoru idealna temperatura.

Še kako pomembno je, da imamo takšno temperaturo na voljo skozi celotno leto. In če pozimi v ta namen ogrevamo, poleti pač hladimo. Seveda s klimatskimi napravami, ki pa morda niso vedno najbolj idealne, saj razpihovanje hladnega zraka mnogim povzroča različne težave. Optimalna rešitev za to so omenjene toplotne črpalke, ki omogočajo tudi ohlajanje.

Bodite pozorni pred nakupom

Ker se tehnologija toplotnih črpalk sproti spreminja, in na trg prihajajo nove in nove naprave, je potrebno ostati na preži. Še posebej v trenutku ko se odločate za nakup. Preberite različne forume, pozanimajte se pri sosedu ali prijateljih, ki jih že uporabljajo. Predvsem pa prisluhnite strokovnjakom s tega področja.

Prodajalec na prodajnem mestu bo najboljši vir informacij in odgovorov na vsa vprašanja, ki jih imate. Le na takšen način boste na koncu opravili optimalen nakup in v svoj dom vgradili kos opreme, ki vam bo služil še dolga leta. Za prihranek in več udobja!

O PODJETJU

Logo

Podjetje Dines je bilo ustanovljeno že leta 1989 in uspešno delujemo že več kot 20 let. Predvsem nas že od samega začetka zaznamuje sodelovanje s korporacijo FUJITSU.

Cesta na Brdo 85
1000 Ljubljana
Slovenija


Ostale objave

Ali ste vedeli, da klimatske naprave dandanes niso namenjene več zgolj ohlajanju zraka v prostoru? Zagotovo poznate nekaj različnih funkcij, kot na primer; razvlaževanje, ali pa denimo izmenjavo zraka brez spremembe v temperaturi. Kaj pa ogrevanje? Marsikdo niti ne ve, da na trgu obstajajo klime, ki omogočajo tudi to. Če ste med tistimi, ki zadevo … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

23 avgusta, 2021

KATA

Shopfitting & Design Motivacija za dosego česa in možnosti zadovoljstva osebja (in posledično povečane produktivnosti) pomeni, kako pomembna je lahko dobro zasnovana pisarna. Od udobnega pohištva do barv za stenske barve je treba paziti, zato je pomoč pri poklicnih podjetjih za notranje oblikovanje  za vaš delovni prostor ključnega pomena kot kdaj koli prej. Študije kažejo: … Continued

Preberi več >