Imunski sistem

16 aprila 2021 | Lepota in zdravje

Močan imunski sistem

Če želite okrepiti svoje imunsko zdravje, se boste morda vprašali, kako telesu pomagati v boju proti boleznim.

Čeprav je krepitev vaše imunosti lažje reči kot narediti, lahko več sprememb v prehrani in življenjskem slogu okrepi naravno obrambo vašega telesa in vam pomaga v boju proti škodljivim patogenom ali organizmom, ki povzročajo bolezni.

Ohranjajte zdravo prehrano

Kot pri večini stvari v vašem telesu je tudi zdrava prehrana ključnega pomena za močan imunski sistem. To pomeni, da morate jesti veliko zelenjave, sadja, stročnic, polnozrnate žitarice, puste beljakovine in zdrave maščobe.

Poleg tega, da imunskemu sistemu zagotovite energijo, ki jo potrebuje, lahko z zdravo prehrano zagotovite, da dobivate zadostne količine mikrohranil, ki igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju imunskega sistema.

Ker strokovnjaki menijo, da vaše telo vitamine učinkoviteje absorbira iz prehranskih virov in ne iz dodatkov, je najboljši način za podporo imunskemu sistemu prehranjevanje z uravnoteženo prehrano.

Telovadba

Fizična aktivnost ni namenjena samo gradnji mišic in pomagati odstraniti stres – je tudi pomemben del zdravja in podpiranja zdravega imunskega sistema. Eden od načinov, kako lahko vadba izboljša imunsko funkcijo, je povečanje celotne cirkulacije, kar olajša imunskim celicam in drugim molekulam, ki se borijo proti okužbam, lažje potovanje po telesu.

Študije so dejansko pokazale, da vsak dan z vsaj 30 minutami zmerne do močne vadbe pomagate spodbuditi vaš imunski sistem. To pomeni, da se je treba osredotočiti na to, da ostanete aktivni in redno vadite.

Hidratacija!

Voda ima v telesu številne pomembne vloge, vključno s podporo imunskemu sistemu. Tekočina v krvnem obtoku, imenovana limfa, ki po telesu prenaša pomembne imunske celice, ki se borijo proti okužbam, je večinoma sestavljena iz vode. Dehidracija upočasni gibanje limfe, kar včasih privede do okvare imunskega sistema.

Tudi če se ne gibljete ali se ne potite, nenehno izgubljate vodo tako z dihanjem kot tudi z urinom in črevesjem. Da bi pomagali podpirati svoj imunski sistem, izgubite vodo, ki jo izgubite, z vodo, ki jo lahko uporabite – kar se začne s tem, ko veste, koliko vode resnično potrebujete.

Veliko spanja

Spanje se zagotovo ne počuti kot aktiven proces, vendar se v vašem telesu dogaja veliko pomembnih dejavnosti, ko niste budni – tudi če se tega ne zavedate. Na primer, med spanjem nastajajo pomembne molekule, ki se borijo proti okužbam.

Študije so pokazale, da ljudje, ki ne dobijo dovolj kakovostnega spanca, pogosteje zbolijo po izpostavljenosti virusom, na primer tistim, ki povzročajo prehlad. Da bi imunskemu sistemu dali najboljše možnosti za boj proti okužbam in boleznim, je pomembno vedeti, koliko spanja bi morali spati vsako noč, pa tudi korake, ki jih morate sprejeti, če vaš spanec trpi.

Zmanjšajte stres

Ne glede na to, ali pride hitro ali se sčasoma gradi, je pomembno razumeti, kako stres vpliva na vaše zdravje – vključno z vplivom, ki ga ima na vaš imunski sistem. V obdobju stresa, zlasti kroničnega stresa, ki je pogost in dolgotrajen, se vaše telo odzove s sprožitvijo odziva na stres. Ta odziv na stres pa zavira vaš imunski sistem – povečuje možnost okužbe ali bolezni.

Stres je pri vseh drugačen in tudi kako ga lajšamo. Glede na učinek, ki ga lahko ima na vaše zdravje, je pomembno vedeti, kako prepoznati stres. Ne glede na to, ali gre za globoko dihanje, posredovanje, molitev ali vadbo, se morate seznaniti tudi z dejavnostmi, ki vam pomagajo zmanjšati stres.

Če iščete dodatne načine za izboljšanje imunskega sistema, so tudi naša eterična olja, čaji, prehranska dopolnila, tablete, praški, in vsi tisti potrebni dodatki vašemu imunskemu sistemu, kateri bodo spodbujal vaše vsakodnevne rutine, da se boste počutili bolje in bili v svoji polni moči.

O PODJETJU

Logo

Gorenjske lekarne smo javni lekarniški zavod, ustanovljen za izvajanje lekarniške dejavnosti na območju vseh 18 Gorenjskih občin. Izvajamo lekarniško dejavnost v 23 lekarniških enotah po celotni Gorenjski, razen na območju občine Naklo. Za proizvodnjo zdravil imamo organiziran galenski in kontrolno analizni laboratorij.

Gosposvetska ulica 12
4000 Kranj
Slovenija

Telefon: 04 20 16 100


Ostale objave

Šport

28 oktobra 2021

Ali joga zmanjšuje celulit?

Obupano si želite zgladiti ta okraskek, podoben pomarančni lupini, na stegnih, trebuhu in nadlakti. Ustrezna hidracija, dobra prehrana in splošno uravnavanje telesne teže pomagajo zmanjšati ta celulit. Vadba, vključno z jogo, lahko pomaga zategniti mišice, da boste videti vitkejši in manj gibani. Vendar pa celulit prizadene 80 do 90 odstotkov odraslih žensk, pa tudi nekaterih … Continued

Preberi več >

Zabava

2 februarja 2021

Pust

Pustni čas predstavlja mejo med zimo in pomladjo. Njegov datum se letno spreminja glede na datum velike noči. Pogosto ga povezujemo s prihodom pomladi. Pust je eden izmed starejših krščanskih praznikov. V tistem času je pomembno, da se dobro napijemo in najemo raznih dobrot. Včasih se je verjelo, da strašljive pustne šeme pomagajo odgnati zimo … Continued

Preberi več >