Kolagen
Lepota in zdravje

Kolagen

Kako povečat količino kolagena v telesu?

Poleg tega da je kolagen najpogostejša beljakovina v telesu, elastin je druga vrsta beljakovin v telesu brez katere ne moremo funkcionirati. Elastin najdemo na mestih v telesu, ki se krčijo, na primer v arterijah in pljučih. To je zaradi izjemne lastnosti elastina: sposobnosti, da se zaskoči in ohrani prvotno obliko. Elastin in kolagen sta beljakovini, ki ju najdemo v koži. Skupaj dajejo koži teksturo in obliko. Koža z zdravo vsebnostjo kolagena in elastina je močnejša in bolj mladostna.

Zanimivost kolagena je, da spodbujanje njegove rasti povzroči domino učinek. Čim več kolagena imate, tem več telo lahko proizvaja in vzdržuje. V nadaljevanju boste izvedeli, kako lahko naravno podpirate proizvodnjo kolagena v telesu.

Aloe vera

Gel aloe vere se že dolgo uporablja za celjenje in blaženje ran. Razlog za to, da deluje za ureznine in opekline, je, da rastlina aloe vere poveča proizvodnjo kolagena, če jo uporabljamo lokalno ali celo peroralno. Ta lastnost, ki spodbuja rast celic, lahko pomaga povečati proizvodnjo kolagena v koži. Alojo lahko nanesemo neposredno na kožo v čisti obliki ali v obliki številnih izdelkov na trgu, ki jo vsebujejo. Vsaj ena študija Trusted Source kaže, da bo jemanje peroralnega dodatka aloe vere izboljšalo kakovost kože.

Živila, bogata z vitaminom C

Vitamin C je ključnega pomena za sintezo hialuronske kisline. Hialuronska kislina je bila predstavljena zaradi pospeševanja okrevanja in lajšanja bolečih sklepov. Brez ustrezne ravni vitamina C vaše telo ne bo v celoti izkoristilo hrane, ki vsebuje hialuronsko kislino. Ena študija kaže, da lahko hialuronska kislina pomaga povečati proizvodnjo kolagena v človeškem telesu. Hialuronska kislina se naravno nahaja v telesu, vendar se s staranjem zmanjšuje. Uživanje hrane, bogate z vitaminom C in aminokislinami, lahko poveča raven hialuronske kisline in kolagena v telesu, saj sta oba pomembna za kožo. Živila, kot so pomaranče, rdeča paprika, ohrovt, brstični ohrovt, brokoli in jagode, so bogata z vitaminom C. V lekarni lahko kupite koncentrirano hialuronsko kislino.

Ginseng

Učinki proti staranju rastline ginsenga Panax so dobro dokumentirani. Ginseng se absorbira v kožo, ne da bi povzročal neželene učinke, ki jih povzročajo številni kemični farmacevti, in koži pomaga ohraniti prvotno obliko. Ugotovljeno je bilo tudi, da spodbuja rast kolagena. Študije so pokazale sposobnost ginseng-a, da kožo zaščiti pred sončnimi žarki. Antioksidanti, ki se sprostijo v krvni obtok, ko jemljete dodatek ginsenga ali pijete čaj, ki vsebuje ginseng, lahko zaščitijo zdrave celice in prispevajo k svetleči koži.

Cilantro

Cilantro, znan tudi kot list koriandra, je zelišče, ki ga običajno zahtevajo recepti. Vsebuje vitamin C, ki je povezan s povečanjem proizvodnje kolagena. Cilantro vsebuje linolensko kislino, ki je bila preučena kot zaupanja vreden vir kot močan faktor staranja kože. Linolenska kislina vsebuje antioksidante, ki se borijo proti prostim radikalom v krvnem obtoku, ki razgrajujejo zdrave kožne celice. Izvleček koriandra je mogoče kupiti in jemati peroralno kot sredstvo za razstrupljanje.

Alge

Sestavine morskih rastlin postajajo vse bolj priljubljene kot del lepotnih rutin. To je zato, ker večino poškodb kože povzroči “oksidacija” – izpostavljenost vaše kože elementom, kot je onesnaženje, ki lahko poškoduje rast celic. Alge so sposobne zaupati virusu, da preprečijo, da bi oksidacija kožo uničila zaradi svoje elastičnosti in kolagena. Alge so v večini trgovin z zdravo hrano na voljo v obliki peroralnih dodatkov.

Česa ne smete delati?

Če poskušate koži pomagati videti mlajšo in bolj zdravo, poskrbite, da kože ne opečete na soncu ali v solariju. Kajenje lahko tudi prezgodaj stara kožo. Čas zunaj z zaščito pred soncem je eden od načinov za ohranjanje zdravega sijaja.

Nekateri dodatki kolagena imajo neželene učinke. Najpogostejši so prekomerna proizvodnja kalcija, alergijske reakcije in bolečine v sklepih. Če imate alergijske reakcije na morske sadeže ali mesne izdelke, bodite previdni pri jemanju kakršnih koli dodatkov kolagena.

Zaključek

Čeprav je mladosten videz zelo cenjen, lepota ni le globoka koža. Zdrava koža je dober pokazatelj, kako se počuti ostalo telo. Znakov staranja ni mogoče popolnoma obrniti. Veliko lažje je zaščititi kožo, medtem ko je zdrava, kot jo poskušati popraviti kasneje v življenju. Povečanje kolagena seveda izboljša ne samo naš videz, temveč tudi ostalo zdravje.