KOLAGEN – beljakovina, ki upočasni staranje
Lepota in zdravje

KOLAGEN – beljakovina, ki upočasni staranje

O lepi in mladostni koži sanjamo praktično vsi, stari in mladi, tako ženske kot tudi moški. Naše biološko staranje je naraven proces, ki ga ne moremo ustaviti; lahko pa veliko na izgledu naredimo sami tako, da poskrbimo za bolj kvalitetno prehranjevanje, živimo manj stresno ter uživamo sestavine, ki izboljšujejo strukturo naše kože.

Lepi in trdni nohti, sijoča koža, gosti lasje, zdravi sklepi …

Sestavina, ki je pomembna za vse te »lepotne in zdravstvene procese« se imenuje KOLAGEN. Ja, to je tista snov o kateri se zadnje čase precej govori in ki ima učinkovite rezultate.

 

Želiš poskusiti kolagen?

Želiš izvedeti kako ga uporabljamo, katera oblika je najboljša in kako ga pridelujejo?

Kaj je kolagen?

 Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu in predstavlja kar 30% vseh beljakovin. Kolagen je prisoten praktično v vseh vezivnih tkivih in je pomembna snov, da naše telo stoji skupaj. Skrbi za oporo, moč, prožnost in strukturo celotnega telesa in ga najdemo v koži, mišicah, kosteh, hrustancu, možganih, itd. Najbolj zastopana oblika kolagena v tkivih je TIP 1, ki izboljšuje strukturo kože.

Največja težava pa je v tem, da se sinteza oz. proces nastajanja kolagena v telesu z leti upočasni. In tako telo ne proizvaja več toliko lastnega kolagena, kot do 20. leta starosti. Upad kolagena do 40. leta je že nekje 30%. Do 60. leta pa že 50%.

Če k temu dejstvu dodamo še ostale dejavnike, kot so stres, premalo spanja, alkohol, kajenje, izpostavljenost sončnim žarkom, ki poleg starosti pospešujejo staranje kože in dajejo negativne posledice na delež kolagena, potem se lahko zares zamislimo in ukrepati moramo TAKOJ.

 

Pa poglejmo katere vrste kolagena poznamo in njihova vloga?

Poznamo najmanj 16 vrst kolagena v človeškem telesu; a med njimi največji del predstavljajo TIPI 1, 2 in 3. Vsi trije tipi močno izstopajo pred drugimi vrstami in skupaj zavzamajo od 80 do 90% kolagena v telesu.

Kolagen TIP 1: je najpogostejša oblika kolagena v telesu in ga najdemo v koži, laseh, nohtih, organih, kosteh in ligamentih. Prisoten je kar 75 do 90% v tkivu. Je zelo pomemben gradnik, ki odigra ključno vlogo pri anti-aging efektu oz. izboljšanju stanja kože.

Kolagen TIP 2: ta vrsta kolagena je v glavnem prisotna v tekočini med hrustancem v sklepih in je pomemben tudi za zdravo črevesje. Najbolj smiselno ga je uživati, ko so prisotne bolečine v sklepih in pri osteoporozi. Predstavlja približno 10% vsega kolagena v našem telesu.

Kolagen TIP 3: ta vrsta kolagena je druga najpogostejša v tkivih. Najdemo ga predvsem v tkivih kot so koža, pluča, črevesna stena in stene krvnih žil ter v kosteh in hrustancu.

 

Struktura kolagena

Kolagen je beljakovina, kar pomeni, da govorim o kompleksni organski  molekuli, ki je sestavljena iz manjših enot.

V fazi sinteze se medseboj najprej povežejo osnovni delci, to so aminokisline, ki jih v telo vnašamo z različno hrano. Te aminokisline so: glicin, prolin, glutamin in arginin.

Torej, aminokisline se povežejo v peptide, ti pa se nato povežejo v kolagen, ki predstavlja skupek vseh delcev. Aminokisline, ki jih vnašamo v telo so različnih oblik in dimenzij in se v telesu združujejo v različne vrste kolagena. Ta pa se v telesu nalaga tam, kjer ga telo potrebuje.

 

Dejavniki, ki škodijo kolagenu

Ker si seveda prav vsi želimo, da upočasnimo staranje, se moramo pravočasno soočiti s težavami, ki vodijo v pomanjkanje kolagena. Nad določenimi dejavniki lahko prevzamemo kontrolo sami in poskrbimo na upadanje deleža kolagena v telesu. To so predsvem:

-stresno življenje

-premalo spanca

-preveč sladkorja (v hrani in pijači)

-enolično prehranjevanje

-premalo zaužitih antioksidantov

-prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom

-alkohol, cigareti, mamila

-premalo gibanja in preveč sedenja

-pomanjkanje vitamina C

-preveč prostih radikalov

 

Kolagen v hrani

Torej, kot smo napisali zgoraj, lahko omejimo propad kolagena v telesu tako, da omejimo škodljive dejavnike. Tako kot na razpad, lahko tudi na izboljšanje sinteze kolagena vplivamo v veliki meri sami z pametnimi določitvami.

Določena hrana vsebuje velik vir aminokislin, ki so gradnik za kolagen. Poskrbeti moramo za uravnoteženo in raznoliko hrano vsak dan, saj je s tem večja verjetnost, da bo sinteza kolagena boljša, kot če imamo enoličen in dolgočasen jedilnik.

Zato je pomembno, da se na tvojem jedilniku pojavijo živila, s katerimi omogočiš telesu gradnike za nastanek kolagena.  To so predvsem živila:

-piščančje meso

-ribe

-jajca

-citrusi

-jagodičje

-indijski oreščki

-fižol

 

Kateri kolagen izbrati – naravni iz hrane ali hidrolizirani?

Je pa res, da je tukaj še ena težava. V hrani je zelo malo naravnega kolagena in še ta se zelo slabo absorbira v tkivo. Kar pomeni, da bi morali pojesti ogromno hrane, da bi zadostili dnevnim potrebam. To pa je praktično nemogoče, saj bi nas potem »razneslo« zaradi prevelike teže.

Zato so raziskovalci uspeli izoblikovati kolagen, ki se zaradi posebne oblike hitreje absorbira iz hrane v kri. Dokazali so, da je možnost absorbcije tudi do trikrat boljša. Temu kolagenu pravimo HIDROLIZIRANI KOLAGEN.

Hidrolizirani kolagen pridobijo z encimsko hidrolizo, kjer je kolagen razdeljen na manjše delce imenovane peptidi. Ima odlično absorbcijo v kri, saj se pri prehodu skozi črevesno steno ne poškodujejo. V izdelkih se nahajajo različne velikosti molekul kolagena in ta velikost določa, kje v telesu se bo kolagen naložil.

Peptidi so manjše molekule in se uspešno absorbirajo v telo tudi do 90%; iz hrane pa žal trikrat manj. Zato je smiselno jemati prehranska dopolnila s hidroliziranim kolagenom.

 

Prehranska dopolnila KOLAGENA

Ker je popularnost kolagena na višku, je na tržišču tudi malo morje najrazličnejših izdelkov, ki obljubljajo tekšne in drugačne učinke. Dejstvo pa je, da moraš biti pri izbiri previden in da se odločiš za tistega, ki ima res »pameten namen« uporabe. Od izvora kolagena je odvisno, kateri tip kolagena vneseš v svoje telo.

Različni viri kolagena:

-ribji kolagen

-goveji kolagen

-piščančji kolagen

-jajčni kolagen

Ni dvoma o tem, da kolagen ne bi pomagal. Dokazano je, da z uživanjem deluje zelo učinkovito in ima res dobre rezultate. Ker je v tkivih največ prisotno kolagena TIPA 1, ga moramo tudi največ nadomestiti zaradi izgube. Ta tip kolagena pa je najbolj zastopan prav v ribah in če želimo zdrav in mladosten videz, močnih sklepov in trdnih nohtov, potem je vsekakor pametna odločite »ribji hidrolizirani kolagen«.

Proizvodnjo kolagena v telesu lahko spodbudimo z živili, ki sicer ne vsebujejo kolagena, so pa pomemben del pri nastanku. Telo potrebuje pomoč za gradnjo in sintezo kolagena.

Takšen spodbujevalec je vitamin C, zato je tudi dobrodošel, da ga redno uživamo.

 

Vitamin C ima vlogo:

-ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože
-ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil
-ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje zob
-ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti
-ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje dlesni
-ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca

Kot drugi pomemben element pri nastajanju kolagena je MSM. To je organsko žveplo, ki je eden izmed temeljnih gradnikov življenja. Je tretji najpomembnejši mineral v telesu in ker je količlina v hrani zelo majhna, ga je potrebno dodajati s prehranskimi dopolnili.

 

Najboljši kolagen

Odločitev kateri kolagen je pametno uživati, da zadosti dnevnim potrebam in zdravju vseh nas, je izdelek PREMIUM COLLAGEN + MSM + VITAMIN C.

Sestava je res popolna in brez dvoma preverjena s kliničnimi študijami.

Hidrolizirani ribji kolagen, vitamin C, MSM…. vse kar telo potrebuje.

Izbrali smo najboljši pridobljeni kolagen na evropskem tržišču, to je NaticolÒ in ga združili skupaj z MSM-jem in vitaminom C:

 

-Ribji kolagenski peptidi NaticolÒ – ta sestavina je klinično dokazala pomembno vlogo v boju proti staranju kože. Ima izredno učinkovitost in delovanje na kožo ob vsakodnevnem jemanju vsaj 5g/dan. Kolagenski peptidi ponujajo edinstveno rešitev proti staranju v izdelku, ki je cenovno dostopen vsem. NaticolÒ je večinoma peptid ribjega kolagena tipa I, vključno z dipeptidi in tripeptidi. Proizvaja se v Evropi iz visoko kakovostnih surovin (ribje kože) in s specifično encimsko hidrolizo. Je naravna in edinstvena ribja kolagenska sestavina.

-Vitamin C – odličen antioksidant, ki spodbuja in dobro absorbira kolagen v koži.

-MSM – ima številne pozitivne učinke na izgled kože in las, regeneracijo mišic ter na zdrave sklepe in kosti.

 

Prednosti Kolagenskega izdelka Premium Collagen:

-Je naravna sestavina proizvedena iz ribjih kož.

-Pridobljen po postopku encimske hidrolize.

-Ima visoko stopnjo čistosti kolagenskih beljakovin: min. 93%.

-Učinkovito delovanje je podprto z 2 kliničnima študijama pri ljudeh.

-Varen za uporabo.

-Proizvedeno v Evropi po standardih ISO 9001 in ISO 22000.

-Brez GSO / brez maščob / brez ogljikovih hidratov / brez konzervansov / brez purina.