omara-medeja-5D
Dom in vrt

Garderobne omare za urejen dom

Vsak dom potrebuje garderobne omare. V omaro lahko varno pospravimo svoja oblačila in jih pregledno razvrstimo, da so nam vedno hitro dostopna. Omara poleg prostora za shranjevanje v naš dom prinese tudi eleganco in stil. Prav zato je potrebno izbiri garderobne omare posvetiti primerno pozornost in izbrati model, ki se našemu domu prilagaja tako dimenzijsko kot tudi stilno, hkrati pa ustreza našim potrebam.

Omare s klasičnimi vrati

omare z drsnimi vratiOmara s klasičnimi vrati je najbolj pogost tip omare, ki jo najdemo tako v starejših hišah kot tudi v modernih zgradbah. Ne glede na to, kaj želite shranjevati v vaši omari, najsi bodo to oblačila, čevlji ali pa kakšni drugi predmeti, bo omara s klasičnimi vrati vsekakor služila svojemu namenu. Prednost takšne omare je namreč enostavna konstrukcija, dolga življenjska doba, enostavna uporaba in dobre izkoristek prostora.

Notranjost omar s klasičnimi vrati je običajno opremljena s kombinacijo palic za obešanje, polic in notranjih predalov. Palice za obešanje so priročne za obešanje oblačil, ki jih običajno shranjujemo na obešalnikih, kot so srajce, obleke in plašči. Pri izbiri notranjosti omare moramo biti pozorni na višino med palico za obešanje in polico pod njo, ki mora ustrezati tipu oblačil, ki jih imamo namen v omari shranjevati (za srajce potrebujemo manjšo višino, za dolge plašče večjo višino). Police so najbolj univerzalna površina za odlaganje, zato je omaro, v kateri nismo 100% prepričani, kaj bomo shranjevali, najbolje opremiti z večjim številom polic. Dodatna prednost polic je v tem, da običajno konstrukcija omare omogoča, da police premikamo po višini, tako da lahko tudi naknadno prilagodimo razpored notranjosti. Notranji predali so zelo praktična sestavina garderobnih omar, saj omogočajo večjo preglednost po globini zloženih oblačil. Še posebej so primerni za shranjevanje drobnih oblačil, kot je spodnje perilo, nogavice, pasovi in podobno.

Klasične omare so na voljo v širokem naboru dimenzij, barv in stilov, tako da jih je enostavno prilagoditi drugim elementom v domu. Najpogostejši material za izdelavo omar je iverna plošča, občasno pa so omare ali njihovi deli izdelani tudi iz masivnega lesa ali materiala MDF. Na vratih omar se pogosto nahaja tudi ogledalo.

Omare z drsnimi vrati

V zadnjem obdobju omare z drsnimi vrati vse bolj pridobivajo na priljubljenosti. Za to obstaja več razlogov. Ena izmed prednosti drsne omare je ta, da potrebuje manj globine za odpiranje, zato je primerna tudi za ožje prostore. Mnogim uporabnikom je všeč tudi preprostost uporabe, saj vrata preprosto odrinemo in že imamo pred seboj pregledno notranjost omare. Drsna omara je še bolj uporabna in prijetna za uporabo, če so vrata opremljena z mehanizmom za mehko zapiranje. Le-ta omogoča tišje in mirnejše zapiranje, poskrbi, da vrata ostanejo na svojem mestu in hkrati tudi podaljša življenjsko dobo omare.

Pri omarah z drsnimi vrati ne smemo spregledati niti elegantnega in modernega izgleda. Običajno drsne omare niso opremljene z klasičnimi ročaji, ampak le-te nadomesti eleganten kovinski profil, ki je nameščen po celotni višini drsnih vrat. Ker so drsna vrata običajno večja od klasičnih, pridobimo tudi bolj čiste linije in lepši izgled.

omara-medeja-5D

Omare po meri

Prostor v domu je običajno redka dobrina, zato ga želimo karseda dobro izkoristiti. Za popoln izkoristek prostora se kupci pogosto odločijo za izdelavo omare po meri. Ker takšne omare običajno segajo od stene do stene in od stropa do tal, jih običajno imenujemo tudi vgradne omare. Prednost vgradne omare je v tem, da se popolnoma prilega prostoru, zato je prostor 100% izkoriščen. Poleg tega lahko videz omare popolnoma prilagodimo svojim željam, notranjost omare pa se prav tako izdela prilagojeno našim potrebam.