Električne zobne ščetke
Dom in vrt

Električne zobne ščetke z največ programi

Morda se sprašujete, ali je zdaj pravi čas za vlaganje v električno zobno ščetko. Če obstaja izdelek za osebno nego, brez katerega ne moremo, je to zagotovo zobna ščetka. Električne zobne ščetke zagotavljajo več vrst gibanja kot ročne ščetke, kar pripomore k izjemno učinkovitemu odstranjevanju zobnih oblog. Dokazano je, da zmanjšujejo zobne obloge in gingivitis bolje kot ročne ščetke. Imajo vgrajene časovnike, da vam ni treba ugibati, ali ste dovolj dolgo ščetkali. Nekatere električne ščetke pa imajo celo tehnologijo, ki zagotavlja pravilno čiščenje zob. Na splošno so veliko bolj nežne do dlesni. 

Obstajajo različne električne zobne ščetke, ki ustrezajo potrebam posameznika, medtem ko so si ročne zobne ščetke vse podobne. Električne ščetke so boljše za tiste, ki nosijo nesnemljive zobne aparate, saj dosežejo obloge, ki so skrite za nosilci in žicami. Dobre so tudi za zobne prevleke, saj ne opraskajo ali poškodujejo površine.

Programi ščetkanja

Še ena prednost električnih zobnih ščetk so programi ščetkanja. Na splošno velja, da imajo dražje ščetke več programov in tehnologije. V času pisanja tega članka električne ščetke z največ programi (več kot pet) najdete v cenovnem razredu od približno 200 evrov navzgor. Sonicare električne zobne ščetke so znane po številnih programih, ki se prilagodijo potrebam posameznega uporabnika. Sonična tehnologija Philips Sonicare je patentirana, kar jih loči od drugih soničnih električnih zobnih ščetk. Odstrani do štirikrat več zobnih oblog kot ročna zobna ščetka. Kako deluje sonična tehnologija? Namesto nihanja in vrtenja ščetke Sonicare vibrirajo s hitrostjo 31 tisoč gibov na minuto. Njihova patentirana zvočna tehnologija omogoča dinamično čisto delovanje, ki poganja tekočino med zobmi in vzdolž linije dlesni.

Tudi Oral-B električne zobne ščetke se ponašajo z velikim številom programov. Njihove najboljše ščetke imajo napredne programe, kot sta globoko čiščenje in čiščenje jezika. Posebnost Oral-B je, da ponujajo posebne nastavke, ki so zasnovani prav za določene programe. Lahko pa vse programe uporabljate z osnovnim nastavkom, ki je priložen električni ščetki.

Programi ščetkanja so si po funkcionalnosti podobni, vendar imajo lahko različne nazive, odvisno od proizvajalca in modela. Poglejmo si jih nekaj: 

  • Dnevno čiščenje: to je standardni program za vsakodnevno ščetkanje za odstranjevanje zobnih oblog in ohranjanje zdravja ustne votline. Cikel ščetkanja traja 2 minuti. Načelo je, da porabite 30 sekund za vsak kvadrant ust (zgornji desni, zgornji levi, spodnji desni in spodnji levi kvadrant). Skoraj vse električne zobne ščetke imajo vgrajen časovnik, ki spusti zvočni ton v 30-sekundnih intervalih in na koncu 2-minutnega cikla.
  • Globinsko čiščenje: ta program lahko izberete za dodatno čiščenje. Je močnejši, čas ščetkanja pa je tri minute.
  • Program za nego dlesni: ima 1-minutni cikel nege zob in dlesni po standardnem 2-minutnem čiščenju dlesni. Čas ščetkanja je tri minute. Primerno za tiste z bolečimi ali vnetimi in celo krvavečimi dlesni. Ta program ponuja nežno masažo dlesni za spodbujanje pretoka krvi ter krepitev in negovanje tkiva dlesni.
  • Občutljiv program: uporablja nižjo hitrost in nižjo frekvenco vibracij za nežnejšo izkušnjo ščetkanja, vendar še vedno zagotavlja temeljito čiščenje. Nekateri zobozdravniki priporočajo ta program kot boljšo možnost od dnevnega čiščenja, saj ni tako močan.
  • Beljenje: ta program je namenjen beljenju zob, kar doseže z odstranjevanjem površinskih madežev.
  • Program za čiščenje jezika: uporablja se za ščetkanje jezika ali notranje strani lic po ščetkanju zob. 

Električne zobne ščetke z več programi ščetkanja so še posebej primerne, če poleg vas uporabljajo isto ščetko še drugi družinski člani. Vsak ima svoje želje in potrebe in si lahko izbere program, ki mu najbolj ustreza. Ali je varno deliti električno zobno ščetko? Zaradi prenosa bakterij in bolezni velja, da je nehigienično in zdravju škodljivo deliti navadno ročno zobno ščetko. Pri električni zobni ščetki pa so glave ščetk (nastavki s ščetinami) zasnovane tako, da se zlahka odstranijo z ročaja ščetke in zamenjajo. To pomeni, da imate lahko eno držalo ščetke in več nastavkov za poljubno število uporabnikov. 

 

Nižji stroški

Ko razmislite o stroških električne zobne ščetke, ki jo uporabljata dve osebi in ne ena, se stroški na osebo znižajo – v večini primerov skoraj za polovico. Seveda je tu strošek nastavkov, ki jih je potrebno zamenjati, ko se obrabijo. Vendar jih lahko kupite v pakiranju in tako dosežete nižjo ceno na nastavek. Morda si že dlje časa ogledujete električno zobno ščetko, vendar ne morete upravičiti stroška samo zase. Če pa strošek razdelite, je to bolj izvedljiva možnost, od katere ima lahko korist tudi drugi uporabnik.