Zadovoljujoča spolnost tudi v zrelih letih
Lepota in zdravje

Zadovoljujoča spolnost tudi v zrelih letih

Spolnost v menopavzi – že že, ampak …

Menopavza ni bolezen, kot jo poskušajo opisati nekateri pavšalni zapisi o tej temi. Kot izhaja že iz etimologije, beseda poimenuje le konec obdobja, katerega skupni imenovalec so mesečne krvavitve. Men v grščini namreč pomeni mesec, pausis pa konec. Nič bolj prizanesljivo menopavzo očrni tudi nenaklonjena vsakdanja govorica, ki jo predstavlja kot nezaželen pojav, povezan z že tako tabuiziranim staranjem, venenjem, tečnobo, pojemajočimi močmi in kupom težav ter posledično neprimernostjo za nadaljnjo spolno aktivnost. Vendar je menopavza le obdobje v življenju ženske – ki nemalokrat napoči na vrhuncu njene karierne poti in drugih vlog, ki jih opravlja –, ko se nekoliko zamaje njeno hormonsko ravnovesje, saj se v jajčnikih postopoma preneha tvoriti spolni hormon estrogen. To s seboj res prinaša nekatere telesne spremembe, pa tudi psihične posledice z nestanovitnimi čustvi, utrujenostjo, nespečnostjo, občutljivostjo in malodušjem. A simptomi menopavze nikakor niso razlog, da bi se ženska sprijaznila z nižjo kakovostjo življenja ali se celo odpovedala spolnosti.

 

V divjem ritmu porušenega hormonskega ravnovesja

Nekatere ženske menopavzalnih težav skorajda nimajo, drugim pa “druga puberteta” pošteno zagreni življenje. Med najpogostejšimi spremljevalnimi pojavi upadanja spolnih hormonov v telesu so navali vročine, ki jih lahko spremlja obilno znojenje, suha in pekoča nožnica z zmanjšanjem libida, vnetja sečil, težave s kožo in lasmi, napete in boleče prsi, vznemirjenost s porušenim srčnim ritmom, nespečnost in utrujenost, ob tem pa še načeto psihično ravnovesje, ki deloma izhaja iz laže ali huje izraženih fizičnih težav, deloma pa seveda tudi iz psiho-socialnega okolja z raznovrstnimi obremenitvami. Če se prepoznate med navedenimi simptomi menopavze, je morda čas, da korenito spremenite življenski slog, da jih omilite, v primeru hujših težav pa obiščete ginekologa, da vam predpiše hormonsko terapijo.

 

Poskrbite zase in za svoje dobro počutje

Zdi se, kot da vam telo poskuša sporočiti, da potrebuje vašo pozornost, posebno skrb in nego, kajne? Zato naj bo menopavza čas, ko na prvo mesto končno spet postavite sebe. Desetletja, ko vas je povsem okupiralo materinstvo, so za vami. Tudi službeni izzivi so za nekatere že preteklost, še aktivne pa ste dokazovanje na delovnem mestu z nekaj sreče zamenjale za bolj predvidljivo in zato manj stresno delovanje, ki temelji na znanju in bogatih izkušnjah. Zdaj je čas, da si prisluhnete in poskrbite za svoje dobro počutje. Privoščite si lahko, svežo, kakovostno hrano, bogato s fitoestrogeni, ter se izogibajte alkoholu, kavi, kajenju in sladkorju. Pojdite v naravo in razgibajte svoje telo. Dokazano je, da telesna aktivnost prežene slabe misli in izboljša razpoloženje, pospeši cirkulacijo ter nas napolni z energijo. Prezračite spalnico in gretje nastavite na nižjo temperature ter zastrite okna, da bo spanec boljši. Obnovite stara prijateljstva in si privoščite sproščujoče druženje. Spet počnite stvari, ki jih imate radi in za katere je prej zmanjkovalo časa. Preberite dobro knjigo in poglobite svoje življenje. Verjamemo, da se bo že s tem krivulja vašega vsakdana obrnila navzgor ter razredčila temne oblake, ki so se zgrnili nad vas.

 

V stiku s svojim telesom, odprte za intimo

Spolnost ima za samopodobo ženske velik pomen, tudi v zrelih letih. Spolno aktivne ženske se večinoma počutijo bolj mladostne in privlačne ter so manj obremenjene z manj prijetnimi platmi staranja.

Odnos do spolnosti je pravzaprav odnos do svojega telesa. Ko ga sprejemamo ter se v njem počutimo dobro in samozavestno, raje in bolj sproščeno vstopamo v spolni odnos z moškim. Zavedamo se svojih potreb in želja ter znamo poskrbeti za njihovo zadovoljitev. Ob tem smo odprte tudi za nenehno odkrivanje poti do telesnih užitkov svojega partnerja. Spolnost je tako sredstvo za ohranjanje in ustvarjanje intimne povezanosti. Je nebesedna govorica, s katero si partnerja izkažeta pozornost; povesta si, da sta si dragocena, da se ljubita. Lahko zgladi manjša nesoglasja in poskrbi, da ne ugasne pojemajoči plamen strasti. Vse to zagotovo ne velja le za mlajše, ampak za pare vseh starosti. In če že, potem je seks kot način ohranjanje bližine še zlasti pomemben za pare v zrelih letih in za ženske, ki jim tegobe menopavze načenjajo samozavest.

 

Čustveno ravnovesje in libido

Spremljajoči pojav menopavzalnih sprememb je pogosto tudi pomanjkanje libida, kar v praksi še poslabšuje vse preveč razširjeno mnenje, da je spolnost rezervirana predvsem za mlade. Če temu dodamo še stres spričo morebitne bolezni, skrbi za ostarele starše, izgube partnerja oziroma zaradi praznine, ki neredko zazeva med partnerjema, ko otroci odidejo od doma, in drugih razlogov, je odločitev za to, da spolnost pustimo za sabo, na dlani. In ko romantične epizode postanejo vse bolj redke, navsezadnje izzvenijo za zmeraj.

Pojemajoči libido je torej treba razumeti v kontekstu celote psihofizičnega dogajanja in širšega socialnega okolja ženske. Telesne spremembe, ki jih prinaša menopavza, je veliko laže sprejeti v harmoničnem partnerstvu in v naklonjenem socialnem okolju. Čustveno ravnovesje je pomemben dejavnik, ki vpliva na željo po spolnosti. Če imamo ljubečega življenjskega sopotnika ter dobre odnose s širšo družino, prijatelji in sodelavci, je verjetnost, da bi se odpovedali spolnosti, veliko manjša.

Spolnost lahko ostane nekaj najlepšega in najbolj osrečujočega v vsakem partnerstvu, in to do konca življenja. Zato ne dovolite, da iskrica poželenja prehitro ugasne!

 

Pa še to: v zrelih letih je seks lahko celo boljši, saj ni več strahu pred zanositvijo, bolje vemo, kako se odziva naše telo in kaj si želimo, veliko življenjskih projektov je že za nami, zato smo bolj umirjeni, pa tudi časa za poglabljanje intimnih vezi imamo končno na pretek.