Menopavza
Lepota in zdravje

Ko ponagajajo hormoni

Periode, zaznamovane – s krvjo …, – se daljšajo, enačijo z naključjem. – Prisluškovanja v telo – hodijo rakovo pot – v mladostno rodovitnost

Tako je v svoji pesmi Kri zapisala pesnica Vita Žerjal Pavlin. Mnogim domače zvenijo tudi njeni verzi iz iste pesmi, s katerimi izraža svoje doživljanje tega v življenju ženske posebnega obdobja:

… Brez madežev so cikli – dnevov in noči, let, – skozi katera brez smeri – gledajo začudene oči.

Iz njih veje nekakšno nelagodje, morda celo strah spričo sprememb, ki se dogajajo v našem telesu in ki napovedujejo konec obdobja plodnosti, “slovo od mladosti”, kot je včasih slišati.

Kdaj nastopi menopavza

Menopavza je obdobje, ki mu narekuje ritem postopno upadanje spolnih hormonov v telesu. Pri nekaterih ženskah se začne že po 40. letu, pri drugih nekoliko pozneje, tja do 55. leta starosti. V povprečju velja, da ženska v to burno obdobje vstopi pri približno 51 letih. Vendar slednje drži le za družbeno in kulturno okolje, v katerem živimo. Primerjava z nekaterimi drugimi deli sveta pokaže, da se je pri nas spričo izboljšanih življenjskih pogojev ta čas nekoliko zamaknil, npr. v primerjavi z Indijo, kjer naj bi ženske v povprečju vstopile v menopavzo med 45. in 47. letom. To potrjuje tudi pogled v zgodovino. Že antični grški filozof Aristotel, ki se v svojih delih dotakne tudi te tematike, kot začetek menopavzalnih sprememb navede starost 40 let.

Kaj se dogaja v ženskem telesu?

V obdobju menopavze se količina spolnih hormonov v telesu postopoma zmanjšuje. Jajčniki prenehajo proizvajati jajčeca. Menstruacije so krajše in začnejo izostajati, dokler se menstrualni ciklus nazadnje povsem ne konča. Zaradi pomanjkanja spolnega hormona estrogena se pojavijo tudi značilne, z menopavzo povezane spremembe.

Ženske najpogosteje opažajo vročinske oblive in nočno znojenje. Nožnica lahko postane suha in občutljiva, kar povzroči bolečine pri spolnih odnosih. To neredko spremljajo različne čustvene motnje, na primer tesnoba, razdražljivost ali utrujenost. Nekatere ženske muči nespečnost, druge pa opažajo, da koža postaja bolj suha, lasje pa tanjši in redkejši. Pojavljajo se tudi težave s sečnim mehurjem. Neprijeten stranski učinek so pogosto še dodatni kilogrami, pri čemer se maščevje najraje nabira v pasu. To pa je dejavnik povečanega tveganja za srčnožilne bolezni in osteoporozo.

Kako ostati mladostne in vitalne tudi v drugi puberteti

Mnenje, da se z nastopom menopavze za žensko zaključuje lepši, polnejši del življenja, je pri nas precej razširjeno. Vendar gre za predsodek, ki se osredotoča predvsem na kup težav, ki jih lahko prinese porušeno hormonsko ravnovesje. A simptome menopavze lahko v veliki meri omilimo, če ustrezno poskrbimo zase z zdravim, aktivnim življenjskim slogom, pa tudi dovolj družabnih stikov in “duhovne hrane”. Otroci so zdaj verjetno že (napol) odrasli, kariera je že dosegla vrhunec, tako da je končno znova napočil čas za vas. Privoščite si okusne in kakovostne obroke ter sprostitev v naravi ali ob rekreaciji. Zelo dobro denejo tudi klepet s prijateljicami, poglabljanje v branje, za katero je prej zmanjkovalo časa, “baterije” pa napolnijo tudi najrazličnejši konjički, ob katerih uživate. Družite se, obudite stara prijateljstva in sklenite nova. Vse to še kako pomaga pri dobrem počutju.

Če pa so simptomi menopavze le premočno izraženi in zelo moteči, je na voljo tudi hormonska terapija, ki pomaga vašemu življenju vrniti prejšnji sijaj. Z njo se nadomesti hormon estrogen, ki ga žensko telo v menopavzi preneha tvoriti.

Ne dopustite, da bi zaradi nevšečnosti, ki jih prinaša menopavza trpeli odnosi z bližnjimi ali sodelavci. Naj bo menopavza za vas lep, izpolnjen čas!

Ne pozabimo na prednosti, ki jih za žensko prinašajo zrela leta

Del stereotipnega pogleda na menopavzo z izrazito negativnim predznakom je tudi odnos do telesnih sprememb, saj izgubo plodnosti ženske neredko povezujejo z izgubo ženskosti in privlačnosti. A zaradi nekaj gubic in nekoliko upočasnjenih gibov še ni treba vreči puške v kuruzo. Raje si v zavest prikličimo prednosti, ki jih s seboj prinašajo zrela leta. Nekatere psihološke študije na primer kažejo, da so mnoge ženske v pomenopavznem obdobju manj odvisne, bolj strpne, odločne in samozavestne. Vse to se seveda odraža v boljšem počutju in učinkovitejšem  delovanju v socialnem okolju. Zdi se prepričljivo!

Čustveni viharji, ki spremljajo menopavzo, niso le posledica telesnih sprememb

Vzrok za psihične težave, zaskrbljenost, občutljivost, malodušje, spremenljivo razpoloženje, čustvene izbruhe …, gre iskati tudi v velikih življenjskih spremembah, ki potekajo sočasno s spremembami v telesu. Med pomembnejše sodijo izguba starševske in/ali poklicne vloge ter izguba partnerja. Najpogosteje z menopavzo sovpade odhod otrok od doma in morda s tem povezana zakonska kriza, ki razkrije pomanjkljivo povezanost para. Mnoge ženske prav v tem obdobju prevzamejo tudi skrb za ostarele starše ali pa se začnejo spopadati s tegobami nekaterih kroničnih bolezni. Za nekatere ženske se hkrati zaključuje poklicna pot, kar lahko pomeni soočenje z neskončno praznino in potrebo po ponovni osmislitvi vsakodnevne rutine in življenja v celoti. Nenazadnje pa začetek obdobja, ko nam ni treba več v službo, s seboj prinaša tudi manj raznovrstnih socialnih stikov, kar lahko vodi do občutkov osamljenosti.