Naravni deodoranti proti neprijetnemu vonju ob potenju

28 oktobra, 2021 | Lepota in zdravje

Zakaj so naravni deodoranti boljši od sintetičnih?

 Potimo se vsak dan na različne načine, kar pomeni, da je uporaba deodorantov pomembna odločitev. Na kožo nanašamo sestavine, ki gredo tudi pod kožo in če niso pravilno izbrane, lahko povzročijo alergijske reakcije.

Naravni deodoranti vzpostavijo ravnovesje na koži, so prijetni, preverjenih sestavin, ki kože ne dražijo in imajo popolno zaščito proti neprijetnemu vonju. Ne vsebujejo konzervansov in aluminijevih soli ter se lahko uporabljajo dlje časa in pogosteje.

 

Zakaj nastane potenje?

Potenje je naravna proizvodnja tekočin, ki jih izločajo žleze znojnice pri sesalcih. Potimo se vsi, in potenje omogoča telesu, da uravnava svojo temperaturo. S tem povzroči padec temperature z izhlapevanjem na površini kože, ki povzroči hlajenje. Ko visoke molekule energije izhlapijo iz kože in sprostijo energijo iz kože, žil in telesa, pride do znižanja temperature. Ohlajena kri se vrne v jedro telesa in prepreči povišanje temperature.

Določene študije so pokazale, da se moški začnejo veliko hitreje potiti kot ženske. Tudi če je intenzivnost vadbe enaka pri obeh spolih, ni nobenih razlik v odzivu potenja.

 

Na količino potenja v veliki meri vpliva naš življenjski stil, saj je telo izpostavljeno različnim doživetjem in čustvom. Naporno delo, gibanje in treningi povišajo telesno temperaturo, ki jo moramo s potenjem uravnavati. Prav tako, ko smo pod stresom ali na prvem zmenku ali pomembnem sestanku, naše telo sprošča adrenalin, ki povečuje potenje. Naravni deodoranti vsebujejo sestavine, ki preprečujejo bakterijam, da se razmnožujejo na koži, ki bi povzročile neprijeten vonj.

 

Zakaj nastane neprijeten vonj?

Poznamo dve vrsti žlez za potenje: ekrine in apokrine. Ekrine žleze so veliko bolj pogoste, proizvajajo nekoliko slano tekočino in nimajo vonja. Njihovi kanali so ločeni od por, iz katerih prihaja sebum in iz katerih rastejo dlake.

Apokrine žleze izločajo substanco iz vode, mineralne soli, beljakovin, hormonov in maščob, ki privlačijo bakterije. In ker bakterije obožujejo maščobe in beljakovine, nastane fermentacija, ki povzroča neprijeten telesni vonj.

 

Kaj nudijo naravni deodoranti in zakaj so boljši od sintetičnih? 

– imajo naravne vonje (aloe vera, meta, karité, argan, mandelj, kokos),

– niso agresivni na koži,

– so primerni za vse tipe kože,

– ne puščajo sledi na koži in obleki,

– so brez sintetičnih dodatkov in parabenov,

– so brez alkohola in brez aluminijevih soli,

– so pakirani v 100% bio razgradljivi embalaži,

– ne onesnažujejo okolja,

– niso agresivni na koži,

– so certificirano ekološki,

– imajo bio razgradljivo embalažo,

– proizvodni proces je prijazen do okolja, živali in ljudi.

 

Naravni deodoranti s certifikatom EcoCert

Certifikate podeljuje uradna ustanova, ki nadzira sestavine v določenem izdelku. Če ustreza vsem strogim zahtevam, ki jih predpisuje njihova zahteva, potem takšen izdelek pridobi certifikat. Preverja se poreklo naravnih sestavin, pridelava sestavin, potek in proizvodni proces. Prav tako je pomembno, da proizvodnja ne obremenjuje okolja, živali in na koncu tudi človeka.

Vsak izdelek, ki ima pridobljen EcoCert, je le-ta viden tudi na embalaži in označen z zelenim logojem. Priznana naravna kozmetika Douce Nature ima ta certifikat in zagotavlja pristnost kvalitete in strogim procesom kontrole.

O PODJETJU

Logo

Podjetje BITAX d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2003. Je uvoznik in distributer različnih blagovnih znamk, ter proizvajalec lastne blagovne znamke My Nuti. V svoji ponudbi zastopa prehranska dopolnila, živila in kozmetiko.

Attemsov trg 9B
3342 Gornji Grad
Slovenija

Telefon: 051/636-652


Ostale objave

Izobraževanje

13 januarja, 2021

Tečaj Nemščine

Priprava na maturo iz nemščine – kako do uspešno opravljene mature? Pri uspešnem opravljanju mature iz nemščine je številnim dijakom v veliko pomoč tečaj nemščine. Tečaj Priprava na maturo iz nemščine s strokovnim gradivom, ustreznimi vajami in tudi izkušenimi ter energičnimi profesoricami zagotavlja, da bodo dijaki utrdili in nadgradili bralno, pisno in slušno razumevanje. Seveda … Continued

Preberi več >

Lepota in zdravje

18 januarja, 2021

Meteorit

Meteorit (grško meteron – kar pomeni pojav na nebu) na zemeljsko površje pade iz vesolja in je bodisi kovinski ali kamnit del snovi. Vsi, razen velikih meteoritov zaradi trenja priletijo na zemljo s hitrostjo 20km/h. Večji pa s hitrostjo nekje do 70km/h. Manjši meteoriti ne povzročajo škode, večji, ki tehtajo več 100 ton pa povzročijo … Continued

Preberi več >