Ali joga zmanjšuje celulit?

28 oktobra, 2021 | Šport

Obupano si želite zgladiti ta okraskek, podoben pomarančni lupini, na stegnih, trebuhu in nadlakti. Ustrezna hidracija, dobra prehrana in splošno uravnavanje telesne teže pomagajo zmanjšati ta celulit. Vadba, vključno z jogo, lahko pomaga zategniti mišice, da boste videti vitkejši in manj gibani.

Vendar pa celulit prizadene 80 do 90 odstotkov odraslih žensk, pa tudi nekaterih moških. To boste verjetno opazili, tudi če nimate prekomerne telesne teže.

Joga vam lahko pomaga pri nadzoru telesne teže in razvoju mišic, da zmanjšate videz celulita. Ampak te peskaste podkožne maščobe ne morete odstraniti Down Dog ali Eagle, tako kot ne morete uporabiti kreme ali laserja, da bi jo odstranili. Na žalost, če imate celulit, ostanite tukaj – celulit lahko zmanjšate, vendar ga ne izključite v celoti.

 

Znanost o celulitu

Celulit je plast maščobe, ki leži tik pod kožo; njegov luskast videz je posledica pritiskanja maščobe na vezivno tkivo, zaradi česar se koža naguba. Celulit postaja vse bolj očiten s staranjem, predvsem zato, ker se beljakovina v koži, imenovana kolagen, ki se upira temu nabiranju, začne razgrajevati.

Nekatere kreme in laserji za utrjevanje kolagena sicer pomagajo ublažiti videz vdolbinic, vendar tega dela naravnega procesa staranja ne morejo popolnoma ustaviti. Tudi joga nima te moči.

Telovadba in celulit

Več maščobe imate na telesu, več celulita se boste verjetno nabrali. Tako preproste taktike za ohranjanje zdrave telesne teže pomagajo preprečevati celulit. Joga, zlasti aktivna tekoča vinjasa ali razred moči, pomaga pri kurjenju kalorij, da ne boste na koncu pojedli več, kot redno porabite.

Tudi počasna vadba, kot je obnovitvena joga, lahko poveča vašo pozornost in vas ozavesti bolj občutke sitosti, zato je manj verjetno, da boste preobremenili črevesje in nakopičili maščobo.

Odpornost vadbe pomaga tudi pri zmanjševanju videza celulita, ker so telesa z višjo stopnjo mišičnega tonusa videti samo trdnejša. Poze za moč joge, kot sta Warrior I in II, Chaturanga in Boat, pomagajo pri razvoju mišic, vendar morda ne bodo dovolj, da bi resnično ustvarili vitko podobo, ki jo želite. Najverjetneje boste morali jogo razširiti s treningom z utežmi zunaj joga studia.

 

Kako bi lahko pomagala joga ?

Joga ne more odpraviti celulita, lahko pa pomaga drugim zdravim življenjskim navadam pri zmanjševanju videza. Zdrava prehrana, bogata z listnatim zelenjem in svežim sadjem, ponuja vitamine, minerale in antioksidante za izboljšanje zdravja kože. Pitje dovolj vode izboljša tudi videz kože. Joga lahko zmanjša stres in vas naredi bolj pozorne pri obrokih, zato je manj verjetno, da se zatečete k nezdravim prehranjevalnim navadam.

Premikanje iz položaja v pozo v jogi pomaga povečati cirkulacijo in pretok limfne tekočine. Maščobne celice, ki sestavljajo celulit, ponavadi ostanejo na mestu, ko kri in limfa ali tekočina, ki nastaja pri odvajanju, ne tečejo gladko po telesu.

Poze joge, zlasti zvijanja, povečujejo pretok krvi. To vam lahko pomaga odstraniti odpadne snovi iz celic, tako da se videz celulita zmanjša in, kar je najpomembneje, ne naberete več.

O PODJETJU

Logo

Pod imenom JogaLine se skriva mnogo več kot le joga. Za vas poskrbimo za vse prijetne aktivnosti (joga, meditacija, plezanje, slackline, pohodništvo). Pri nas najdete najboljše in trajnostne blagovne znamke

Britof 27
4000 Kranj
Slovenia

Telefon: +385 99 784 5580


Ostale objave

Dom in vrt

19 marca, 2021

5 idej za izboljšanje katere koli omare

Do bolje organizirane omare vas loči le nekaj enostavnih korakov! Uporabite navpične dimenzije omare Izkoristite ves razpoložljiv prostor, od stropa do tal. Koši na visokih policah, zložljive škatle, celo dodatna nosila, so idealne za visoke omare in shranjevanje predmetov, ki jih ne uporabljate ves čas. Manj dostopna mesta se dobro obnesejo za shranjevanje zunaj sezone; … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

20 aprila, 2021

Videonadzor

Čeprav bi morala biti varnost omrežja vedno glavna skrb vašega podjetja, ne smete zanemariti niti fizične varnosti. Dober način, da se zaščitite, je razmisliti o videonadzornem sistemu za svojo pisarno. Videonadzor je pomemben! Zagotavljajo vam več funkcij – lahko odvrnejo kazniva dejanja, hkrati pa vam dajo jasno sliko katerega koli storilca, preprečijo nadlegovanje in celo … Continued

Preberi več >