Klimatske naprave
Dom in vrt

Kako delujejo vaše klimatske naprave?

Razumevanje sistemov klimatskih naprav

Medtem, ko večina ljudi klimatske naprave povezuje z mrazom, se znanost, dejansko ukvarja tudi s prenosom toplote. Ko se ta toplota izgubit, preostali hladen zrak ohladi vaš dom. Da bi bolje razumeli ta sistem, si poglejmo glavne komponente. Vaš centralni klimatski sistem ima dva ključna sestavna dela: notranjo in zunanjo enoto. Delujeta v tandemu, da je vašem domu udobno skozi celo leto.

Notranja enota klimatske naprave

Notranja enota se običajno nahaja v omari ali kleti in je blizu mesta, kjer je vaša peč. Enota je sestavljena iz tuljave, ki vsebuje tako imenovani uparjalnik. Uparjalnik omogoča, da hladilno sredstvo – hladilna tekočina v ceveh tuljave, izhlapi in absorbira toploto. Ko se toplota absorbira iz vašega doma, ne ostane nič drugega kot hladen zrak, ki je poslan nazaj v vaš dom.

Tako kot voda absorbira toploto iz vaše peči, da zavre (ali izhlapi) hladilno sredstvo pa absorbira toploto iz vaše hiše. To pomeni, da se tako voda kot hladilno sredstvo iz tekočine pretvarjata v paro, saj absorbirata toploto.

Zunanja enota klimatske naprave

Zunanja enota je običajno nameščena v zadnjem ali bočnem delu vaše hiše in tam se toplota razprši iz vašega doma. Vsebuje kompresor, kondenzatorsko tuljavo in ventilator. Toplota, absorbirana iz zraka vašega doma, se prenese v hladilno sredstvo in nato prečrpa na zunanjo enoto. Ko hladilno sredstvo to toploto absorbira in premakne v zunanjo tuljavo, gre skozi kompresor.

Kompresor v vašem klimatskem sistemu ima glavno nalogo, da hladilno sredstvo premika po celotnem sistemu. To je pomembno, saj lahko nato hladilno sredstvo ponovno uporabljamo za hlajenje naše hiše. Hladilno sredstvo se stisne na višji tlak in premakne skozi zunanjo tuljavo, imenovano kondenzator. Ko hladilno sredstvo prehaja skozi kondenzator, ventilator dovaja zunanji zrak čez tuljavo kondenzatorja, zaradi česar se ohladi.

Ko se postopek zaključi, se toplota iz vaše hiše razprši v zrak zunaj vaše hiše. Nato se hladilno sredstvo prečrpa nazaj v notranjost in celoten postopek se ponovi.