Kako delujejo vaše klimatske naprave?

29 marca, 2021 | Dom in vrt

Razumevanje sistemov klimatskih naprav

Medtem, ko večina ljudi klimatske naprave povezuje z mrazom, se znanost, dejansko ukvarja tudi s prenosom toplote. Ko se ta toplota izgubit, preostali hladen zrak ohladi vaš dom. Da bi bolje razumeli ta sistem, si poglejmo glavne komponente. Vaš centralni klimatski sistem ima dva ključna sestavna dela: notranjo in zunanjo enoto. Delujeta v tandemu, da je vašem domu udobno skozi celo leto.

Notranja enota klimatske naprave

Notranja enota se običajno nahaja v omari ali kleti in je blizu mesta, kjer je vaša peč. Enota je sestavljena iz tuljave, ki vsebuje tako imenovani uparjalnik. Uparjalnik omogoča, da hladilno sredstvo – hladilna tekočina v ceveh tuljave, izhlapi in absorbira toploto. Ko se toplota absorbira iz vašega doma, ne ostane nič drugega kot hladen zrak, ki je poslan nazaj v vaš dom.

Tako kot voda absorbira toploto iz vaše peči, da zavre (ali izhlapi) hladilno sredstvo pa absorbira toploto iz vaše hiše. To pomeni, da se tako voda kot hladilno sredstvo iz tekočine pretvarjata v paro, saj absorbirata toploto.

Zunanja enota klimatske naprave

Zunanja enota je običajno nameščena v zadnjem ali bočnem delu vaše hiše in tam se toplota razprši iz vašega doma. Vsebuje kompresor, kondenzatorsko tuljavo in ventilator. Toplota, absorbirana iz zraka vašega doma, se prenese v hladilno sredstvo in nato prečrpa na zunanjo enoto. Ko hladilno sredstvo to toploto absorbira in premakne v zunanjo tuljavo, gre skozi kompresor.

Kompresor v vašem klimatskem sistemu ima glavno nalogo, da hladilno sredstvo premika po celotnem sistemu. To je pomembno, saj lahko nato hladilno sredstvo ponovno uporabljamo za hlajenje naše hiše. Hladilno sredstvo se stisne na višji tlak in premakne skozi zunanjo tuljavo, imenovano kondenzator. Ko hladilno sredstvo prehaja skozi kondenzator, ventilator dovaja zunanji zrak čez tuljavo kondenzatorja, zaradi česar se ohladi.

Ko se postopek zaključi, se toplota iz vaše hiše razprši v zrak zunaj vaše hiše. Nato se hladilno sredstvo prečrpa nazaj v notranjost in celoten postopek se ponovi.

O PODJETJU

Logo

SELTRON je danes moderno tehnološko podjetje, ki združuje sodobno tehnologijo z dolgoletnimi izkušnjami. Ponuja inovativne, napredne in varčne rešitve za ogrevanje, ki so prepoznavne tako v slovenskem kot v evropskem prostoru.

Tržaška cesta 85 A
2000 Maribor
Slovenija


Ostale objave

Dom in vrt

26 avgusta, 2021

Peleti

Goldi.si Peleti Kot alternativa fosilnim gorivom so lesni peleti okolju prijazno gorivo, ki se uporabljajo za ogrevanje. Uporabljajo se v kotlih na biomaso za proizvodnjo toplote in tople vode v domovih. Poleg tega se v komercialnem in industrijskem sektorju uporabljajo kot gorivo brez ogljika, za proizvodnjo toplote in industrijsko proizvodnjo (na primer za proizvodnjo viskija). … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

5 maja, 2021

Zunanji Screen

Zakaj? Pri podjetju Tehrol Hiša Senčil je za nas pomembno, da imamo trpežne, dolgotrajne zunanje screen-e, ki jih prodajamo. Vemo, da so ti zasloni za vas pomembni. Preprečujejo, da bi prišle v vašo hišo, ko odprete okna, muhe, ki brnijo okoli vašega zunanjega smeti. In preprečujejo, da bi celo vrsto potencialnih škodljivcev uporabila vaša okna … Continued

Preberi več >