Otroške sobe lahko postanejo ustvarjalni učni prostori
Dom in vrt

Otroške sobe lahko postanejo ustvarjalni učni prostori

Kot otroci smo mnogi odraščali v gospodinjstvih, kjer so nam starši prepovedali pisati po stenah. Čečkanje po stenah je otroška naravna potopitev v ustvarjalnost in samo izražanje. In seveda včasih pustiti svojim otrokom, da se prepustijo ustvarjalni svobodi, navsezadnje ni tako slaba ideja.

Pandemija je ljudi prisilila, da ostanejo doma. Torej, kaj je boljši način za počitek kot, da se ukvarjate z nekaterimi produktivnimi dejavnostmi z otroci? Glede na to, da so šole zdaj na spletu, otroci več časa preživijo doma. Torej lahko njihove sobe – in stene – spremenite, da ustvarite ustrezen učni prostor. Otroške sobe so odlična priložnost za pustolovščino, pa naj bo to izbira barve, dizajna ali tem.

Preizkusite te preproste ideje!

Barve in teksture otroške sobe

Mešanje barv, tekstur in vzorcev v sobici vašega otroka je odličen način, da date prostoru nekaj osebnosti. To lahko deluje tudi v vašo korist, saj lahko delate z izdelki, ki ustrezajo vašemu proračunu. Namesto, da bi poskušali popolnoma uskladiti različne elemente prostora, lahko mešanje in ujemanje različnih tekstur in barv dejansko naredi prostor bolj živahen in zanimiv. Odločite se za izbiro barv za stene, ki niso samo enobarvne, temveč mešanica vzorcev, pik, cvetličnih motivov in risb.

Tapete, plakati in nalepke

Medtem, ko se večina odloči za barvanje sten v otroški sobi, nekateri raje uporabljajo tapete ali druge stenske vinile in nalepke. Zabavni živalski vzorci, risane teme in edinstveni motivi se odlično podajo k otrokovi osebnosti. Če vam je ljubše, da ste nekoliko subtilni, izberite zabaven, grafični tisk in okrasite eno steno, ostale pa naj bodo nevtralne. Otroci uživajo tudi v barvah, ki se svetijo v temi. Te lahko vgraditi v obliki svetlečih nalepk, ki jih bodo navdušile.

Dekoracija otroške sobe, luči in oprema

Če vam proračun ne daje možnosti za dovršene preobrazbe, poskusite prinesti nekaj zabave s svojimi DIY projekti. Naučite svoje otroke, da prazne steklenice spremenijo v umetnine tako, da jih obložite s peskom ali kamenčki na plaži. Ali pa jim pomagajte ustvariti mojstrovine tako, da stare kozarce spremenite v svečnike. Razstavljanje njihovih del kaže, da ste ponosni nanje. Kombinacija osebnih elementov, kot so fotografije njihovih prijateljev, družinske počitnice in amaterska umetniška dela, bodo ustvarila osebni prostor v katerem se bo vaš otrok počutil varnega. Sobne rastline pa bodo oživele dolgočasen prostor in vaše otroke naučilo skrbi za rastline.

Police in omare

Eden od vidikov sobe, ki je pogosto spregledan, je predal za shranjevanje. Sem spadajo police, stojala, omarice in omare. Poleg tega, da so predmeti funkcionalni, se lahko uporabijo tudi kot učna orodja. Police zabavnih oblik, pametno oblikovane odlagalne enote, ki služijo kot rekviziti za igro in zanimivo pohištvo, bodo poleg zabavnih elementov močno izboljšale njihove kognitivne sposobnosti. Uporabite talne blazine, da ustvarite udobno mesto za branje.

Ustvarite steno s tablo

Poskusite poustvariti učilnico tako, da eno steno pobarvate s črno mat barvo iz jajčnih lupin, ki jo je mogoče enostavno oprati. Naj bo to umetniški center, kjer se vaši otroci sprostijo in čečkajo. Zadnja stvar, ki bi si jo vsak starš želel je, da bi bil njihov otrok ves dan prilepljen na pametni telefon ali računalnik. Takšen kotiček lahko spodbudi otrokovo domišljijo, k večjemu kognitivnemu razmišljanju in igrivosti.