Mačja in pasja hrana – 5 razlik v prehranskih potrebah
Dom in vrt

Mačja in pasja hrana – 5 razlik v prehranskih potrebah

Fizične in vedenjske razlike med mačkami in psi so očitne. Ampak, ali ste kdaj razmišljali o presnovnih razlikah med mačkami in psi in kako hrana vpliva na metabolizem vašega ljubljenčka? Za pse mora biti pasja hrana in za mačke mačja hrana!

Mačke so obvezni mesojedci in potrebujejo hranila, ki jih najdemo v sestavinah živalskega izvora, da preživijo. Če recept za mačjo hrano ne vsebuje sestavin živalskega izvora, je treba njeno formulacijo natančno oceniti, da se zagotovi, da še vedno izpolnjuje prehranske potrebe mačke.

Kaj naredi mačke drugačne? Sčasoma, ko so mačke jedle živali, ki so že prebavile in presnovile nekatera bistvena hranila, so mačke izgubile presnovno sposobnost, da te hranilne snovi same pretvorijo v uporabno obliko. Mačke, ki jih poznamo in imamo radi danes, imajo skrajšan prebavni trakt in spremenjeno kapaciteto jetrnih encimov, za razliko od pol mesojedih živali, kot so psi.

Aminokisline

Mačke imajo večje potrebe kot psi po prehranskih beljakovinah, ki so sestavljene iz aminokislin. Imajo tudi prehransko potrebo po tavrinu, vendar imajo omejeno encimsko aktivnost za proizvodnjo tavrina iz aminokislin, kot sta metionin in cistein. Če mačke ne dobijo dovolj visoke ravni tavrina, se lahko razvijejo srčne bolezni (dilatirana kardiomiopatija), pride do odpovedi razmoževanja, nenormalnega razvoja kot mucka ali degeneracije mrežnice.

Arginin je ključnega pomena tudi za prehrano mačk, ker lahko to specifično aminokislino uporabijo le za izdelavo druge aminokisline, ornitina, ki veže amoniak, ki ga proizvede telo, ko razgradi beljakovine. Amoniak je zelo strupen in presežne količine lahko povzročijo smrt. Psi pa lahko proizvajajo ornitin na druge načine.

Maščobne kisline

Esencialne maščobne kisline so hranila, ki jih v telesu hišnega ljubljenčka ni mogoče sintetizirati v zadostnih količinah in jih je treba pridobiti s hrano. Arahidonska kislina je esencialna maščobna kislina, ki je mačke ne morejo proizvesti, psi pa zmorejo. Potreben je za proizvodnjo vnetnega odziva, ki signalizira telesu, da pošlje zdravilna sredstva na poškodovano mesto za strjevanje krvi in podpira pravilno delovanje prebavil in reproduktivnega sistema ter vzdržuje pravilno rast kože.

Vitamini

Mačke ne morejo proizvesti aktivne oblike vitamina A ali zadostnih količin niacina (vitamina B). Med drugimi funkcijami so ti vitamini potrebni za podporo zdravju oči in kože ter tudi za pretvorbo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob v energijo. Nasprotno pa imajo psi presnovne procese za pretvorbo vitaminskih oblik teh spojin v njihove aktivne oblike.

Hrana za mačke mora biti posebej pripravljena

Zgornji seznam vključuje le nekatere razlike, ki jo imata hrana za pse in hrana za mačke. Proizvajalci hrane za hišne živali imajo različno razvite recepte za mačjo in pasjo hrano – z njimi pa zadovoljujejo vse različne potrebe psov in mačk.