Naravna kozmetika
Lepota in zdravje

Naravna kozmetika

Katere so največje prednosti naravne kozmetike?

V zadnjem času je na trgu poplava novih kozmetičnih izdelkov, tako običajnih kot tudi naravnih. Tisti, ki poznajo prednosti naravne kozmetike, koristijo le slednjo in so pravi hit današnjega časa. Trend naravne ali ekološke kozmetike lahko okrepimo z dejstvi, da je primerna za vse tipe kože, da je naravna in s tem varna, da je učinkovita, da je okolju prijazna in da je biološko razgradljiva.

 

Naravna kozmetika je varna

Naravna kozmetika je izdelana iz naravnih sestavin, lahko tudi ekoloških, kar pomeni, da ne vsebuje sintetičnih snovi in je tako popolnoma varna za uporabnika. Tako ni tveganja, da bi sintetične snovi prišle pod kožo in nam škodovale. Naravna kozmetika ne vsebuje konzervansov, ki ponavadi vplivajo na hormonsko ravnovesje pri ženskah in povečajo tveganje za bolezni. Prav tako ne vsebuje sintetičnih barvil, dišav, sulfatov, mil, parabenov, itd. Lahko pa vsebujejo dišave pridobljene iz ekoloških eteričnih olj.

 

Naravna kozmetika je učinkovita

Naravna kozmetika je manj agresivna kot običajna, a zato nič manj učinkovita na koži. Odvisno je od tega katere snovi vsebuje in v kolikšni meri. Zelo dobro vplivajo na kožo vitamini (C, A, E), ki ponavadi delujejo kot antioksidanti in s tem preprečujejo staranje kože. Prav tako se veliko uporabljajo rastlinski izvečki, ki imajo svojo moč in učinkovitost na koži.

Vsako sintetično snov lahko nadomestimo z naravno ekološko snovjo. S tem se izognemo raznim alergijskim reakcijam na koži.

 

Naravna kozmetika za vse tipe kože

Naravne preparate (kreme, losjone, gele) lahko praktično uporabljamo za vse tipe kože. Sestavine v naravni kozmetiki so prijazne, neagresivne, dajejo mehkobo in voljnost koži. Razlikujejo se v tem, da nekatere vsebujejo več maščobnih snovi, spet druge rastlinske izvlečke, ali pa vitamine in minerale. Takšni izdelki ne morejo biti agresivni, saj vsebujejo izključne naravne sestavine preverjenega porekla.

 

Naravna kozmetika je biološko razgradljiva

Kvalitetna naravna kozmetika vsebuje naravne sestavine, ki so zaradi narave same biološko razgradljive. So velikokrat pakirana v embalaži z naravnimi materiali, ki so biološko razgradljivi. Ti materiali so popolnoma varni in prijazni do okolja, brez da bi škodovali ljudem in naravi.

 

Naravna kozmetika v proizvodnji

Pri proizvodnji naravne kozmetike se ne obremenjuje okolje zaradi škodljivih proizvodih procesov, temveč so proizvodni postopki prilagojeni tako, da so okolju prijazni in neškodljivi. Pri čiščenju proizvodnih procesov, orodja in prostorov se uporabljajo samo naravna čistilna sredstva.

 

Kaj pomenijo Certifikati v naravni kozmetiki?

Vsi naravni ali ekološki izdelki, ki so dokazano izdelani iz naravnih sestavin in pridobljeni v proizvodnji, ki ne obremenjuje okolja, se lahko registrirajo s Certifikati. To je dokaz za potrošnika, da je izdelek pridobljen na pravilen naravni način in uporabo naravnih snovi.

Najboljši pokazatelj naravne kozmetike je narisan »znak na embalaži izdelka. To so lahko: EcoCert, Cosmebio, NaTrue, Icea, Soil Association, BDIH, itd. Vsak izmed teh certifikatov ima svoje zahteve, ki jih morajo upoštevati vsi proizvajalci naravne kozmetike.

 

Vitamini imajo velik pomen za zdravo in lepo kožo

 

Vitamini se pogostokrat uporabljajo kot snovi v naravni kozmetiki, saj delujejo izredno pozitivno na kožo in imajo različna delovanja.

 

Vitamin A – je zelo dober antioksidant, regulira rast naše kože, jo obnavlja in daje vlažnost ter pomaga zavirati staranje kože.

 

Vitamin C – zelo močan antioksidant, ki pomaga izboljšati stanje in čvrstost kože. Koži pomaga pri tvorbi kolagena in podpira obrambni mehanizem. Odlično deluje pri celjenju rane.

 

Vitamin E – prav tako spada med močne antioksidante, ki koži preprečujejo hitro in agresivno staranje. Pomaga zmanjšati vnetja na koži, pospeši celjenje rane, ščiti pred izgubo vlage.

 

Konopljino olje za obraz in telo

Vsebuje kombinacijo nenasičenih maščobnih kislin, proteinov, vitaminov, mineralov, in je produkt ekološke ali naravne pridelave. Vse te sestavine so pomembne pri negi kože in so popolna kombinacija v kozmetiki. Konopljino olje pomaga zmanjšati staranje, daje koži vlažnost in maščobo.

 

Karitejevo maslo ali shea butter

Gre za eno najbolj poznanih sestavin v svetu, ki se uporablja v kozmetiki. Je vsestranska sestavina, ki se uporablja v najrazličnejše namene, za kreme, losjone, gele, mleka, itd. Ima lastnost vlaženja, hranjenja in ščiti kožo tudi pred sončnimi žarki.

 

Arganovo olje za pomladitev

Pogosto uporabljena sestavina v kremah in šamponih, saj pomlajuje, poživi in preprečuje staranje.

 

Naravna kozmetika je pravilna odločitev za vsakdanjo uporabo

 

Naravni dezodoranti – so najboljši tisti, ki ne vsebujejo alkohola in aluminijevih soli, imajo 24-urno delovanje, ne zavirajo naravnega procesa znojenja in so dermatološko testirani. Poleg tega je njihova embalaža iz 100% rastlinskega izvora in zato biološko razgradljiva.

 

Naravno intimno milo – ne vsebuje mila, sulfatov, betaina in palmovega olja. Ima fiziološki pH in zato je primeren za vse tipe kože ter je dermatološko testiran.

Zraven vam priporočamo še uporabo intimnih robčkov z vonjem po melisi.

 

Naravno trdo milo Marseille – je hipoalergensko, kar pomeni, da zmanjšuje tveganja za alergije. Milo vsebuje najmanj 72% rastlinskih olj. Ne vsebuje palmovega olja, petrokemičnih derivatov, barvil in dišav. Je biološko razgradljivo in pridobljeno s tradicionalno saponifikacijo v kotlu oljčnega olja in olja kopra.

 

Naravni trdi šamponi za lase – vsebujejo organski glicerin. So brez konzervansov, sulfata in barvil. Barvo daje le glina. Primerni so za vsakodnevno uporabo in vsebujejo sestavine preverjenega porekla. V sredini je luknja za obešanje.

 

Naravni šamponi za lase – sestavine so iz preverjenega geografskega porekla, z fiziološkim pH. So brez palmovega olja, sulfatov in mila. Na voljo so šamponi za normalne lase, suhe lase in lase proti prhljaju.

 

Naravni geli za tuširanje – so dermatološko testirani. Vsebujejo samo sestavine iz preverjenega geografskega porekla. Ima fiziološki pH. Brez palmovega olja, sulfatov, betaina in mila. Na voljo so vonji: zeleni čaj, limonska trava, kokos, pomarančni cvet.

 

Naravna kozmetika z organskim poreklom Douce Nature je zavezana naravi z tradicijo že od leta 1985. Je etična in militantna organska kozmetika, ki spoštuje potrebe potrošnika in naravo. Izdelki so izdelani v Franciji, embalaža pa je narejena na rastlinski osnovi. Preberite več tukaj.