otroška soba
Dom in vrt

8 nasvetov za oblikovanje najboljših otroških sobic

Ustvarjanje prostora za igranje in rast vašega malčka je lahko in tudi mora biti zabavna izkušnja. Kljub temu pa je lahko tudi velik izziv. Navsezadnje je lepa, funkcionalna otroška soba, ki bo vašemu otroku všeč tako zdaj kot v prihodnjih letih, precej zahtevna naloga!

Ne glede na to, ali začenjate iz nič ali upate, da boste izboljšali obstoječ prostor, boste v tem članku zagotovo našli dobre ideje in zdravo dozo navdiha!

Naj bo preprosto

Ko gre za otroške sobe, je manj običajno več. Če boste izbrali preprosto dekoracijo in malo pohištva, boste ustvarili več prostora za igro in zagotovili nevtralno »platno«, ki ga je mogoče zlahka posodobiti, ko vaš otrok zraste.

Osredotočite se na igro

Če želite ustvariti sobo, ki bo všeč vašemu malčku, se poskusite osredotočiti na stvar, ki jo najraje počnejo: igranje!

Želite svojemu že neverjetnemu dizajnu dodati element zabave? Razmislite o steni s tablo ali umetniški galeriji, ki jo je enostavno posodabljati. Vgrajena stena za plezanje, tobogan za pograd ali viseča mreža so tudi odlične možnosti, ki spodbujajo igro, hkrati pa pomagajo otrokom porabiti vso dodatno energijo pred spanjem.

Dobro izkoristite razpoložljiv prostor

Ne glede na to, ali je otroška soba manjša ali večja, je absolutna nuja, da čim bolje izkoristite prostor, ki ga imate na voljo.

Poskrbite za organizirano shranjevanje

Od igrač, iger in knjig do nenehno se spreminjajoče se garderobe. Ja – otroci imajo res veliko stvari. Potrebujete pomoč pri odpravljanju nereda? Kavlji, stenski nosilci za knjige, zaboji za shranjevanje pod posteljo so odlične možnosti, ki lahko kar podvojijo vaš prostor za shranjevanje.

Igrajte se z barvami

Otroci imajo radi barve, vendar je izbira prave lahko težavna izbira. Seveda bo vaša malčica morda oboževala vse stvari v živo rožnati barvi, vendar to ne pomeni, da jih bo tudi pozneje. In misel, da bi celotno sobo prebarvali večkrat v samo nekaj letih, je morda dovolj, da dvakrat premislite katero barvo izbrati.

Vključite vzorce in teksturo

Se sprašujete, zakaj so otroške sobe, ki jih vidite na internetu tako izjemne? Skrbna uporaba vzorcev in tekstur ima verjetno veliko opraviti s tem.

Ta pomembna orodja za dekoracijo so čudovite! Skrivno orožje profesionalnega oblikovalca lahko le z nekaj dodanimi elementi popeljejo prostor od »bla« do dih jemajočih.

Naj imajo otroci roke in misli zaposlene

Če imate dovolj prostora, je otrokom prijazen delovni prostor obvezen. Če svojemu otroku zagotovite prostor za barvanje in ustvarjanje, ga ne boste le zaposlili, ampak tudi pomagali pri njegovem fizičnem in duševnem razvoju. Ko je vaš otrok starejši, vam lahko pride prav osebni delovni prostor, ki ponuja miren prostor za učenja in domače naloge.

Dajte jim prostor, da se odmaknejo od vsega

Vsi potrebujemo svoj prostor in se občasno umakniti od vsega. Bralni kotiček je odličen kraj za kakovostno preživljanje prostega časa in ima dodatno prednost, da malčka lahko spodbudite k branju.