Zakaj imajo otroci radi igrače?

16 decembra, 2021 | Dom in vrt

Brez dvoma je odkrivanje novih igrač in igranje z njimi vznemirljivo – tako za otroke kot za odrasle. Igranje z igračami je pravzaprav vsakdanji del družinskega življenja.

Zakaj so igrače pomembne za razvoj otrok? Kakšne pa bojo igrače v prihodnosti?

Veseli časi, veseli spomini!

Pomislite na tri svoje otroške spomine na zabavne trenutke pri igri. So vključene igrače? Seveda so!

Kaj naredi igračo odlično?

V prazgodovinskih časih so bile otroške igrače predmeti kot so dolgočasne konice puščic ali koščki gline. Strokovnjaki menijo, da naj bi to pomagalo pripraviti otroke na lov s pravimi konicami puščic ali izdelavo uporabne keramike v odrasli dobi. Nekatere sodobne izobraževalne filozofije vključujejo izdelavo igrač in drugih ročnih del, poučevanje s posebnimi sklopi materialov, ki jih otroci uporabljajo za gradnjo ali vključevanje domiselne igra z igračami v akademske ure kot ključne elemente njihovih učnih metod. To pa vodi do vprašanja: ali mora igrača otrokom pomagati pri vadbi v odrasli dobi ali se naučiti akademsko uporabne veščine, da se lahko šteje za visokokakovostno igračo?

Absolutno ne! Odlična igrača je njena sposobnost, da otroke pritegne na način, ki jim omogoča, da jo uporabljajo na kakršen koli način si pač zamislijo.

Pri ocenjevanju vrednosti igrače za nakup lahko raziskovalci upoštevajo številne druge dejavnike, vključno z zmožnostjo igrače, da pomaga otrokom pri razvoju različnih življenjskih veščin, kot so reševanje problemov, pozitivna socialna interakcija in ustvarjalnost. Starši morajo oceniti tudi varnost igrače glede na starost in razvoj svojega otroka.

Zakaj je igranje z igračami pomembno za otrokov razvoj?

Otroci razvijajo veščine naravno skozi igro. Vadijo kognitivne, čustvene in socialne veščine, kot so kreativno razmišljanje, verbalna in neverbalna komunikacija, prostorsko in telesno zavedanje, empatija, prilagodljivost, odločanje in še več. Z igračami, ki spodbujajo igro vlog, se lahko otroci naučijo besedišča, specifičnega za posamezne predmete in vadijo scenarije iz resničnega sveta, da zmanjšajo tesnobo in povečajo samozavest.

Dobra igra z igračami »omogoča otrokom, da preizkusijo številne izkušnje, kontekste in izzive v varni strukturi, za katero so zadolženi ali sodelujejo z drugimi otroki«.

Skupni imenovalec, ki povezuje vse dobre igre z igračami za otroke je, da so otroci na splošno sami odgovorni za izkušnjo in za izpolnjuje njihove edinstvene notranje potrebe (za katere v resnici vedo samo oni) v času igre. Oh! In še nekaj; igrače so zabavne in zabava je pomembna.

Kaj lahko v prihodnosti pričakujemo od igrač in iger?

Nekatere igrače, kot so tiste, ki jih najdemo v nacionalni dvorani slavnih igrač, bodo verjetno kulturne priljubljene za prihodnje generacije.

Digitalne igrače dodajajo nove načine igranja v pokrajini igrač. Nekatere raziskave so pokazale, da otroci ne razlikujejo več med digitalno igro, kot je Minecraft in fizično igro.

V današnjem svetu igrač imajo starši in otroci toliko možnosti, da lahko tako izbira postane ogromna. Zato je – čeprav je zabavno spremljati trende v industriji in kupovati najnovejše igrače, – še bolj pomembno pozorno opazovanje staršev, kakšne igrače dajejo edinstven, prednostni način igranja njihovemu otroku.

O PODJETJU

Logo

Spletna trgovina Bimbo je spletna trgovina z otroškimi vozički, otroško opremo, igračami, šolskimi torbami in vsem kar potrebuje otrok od rojstva pa vse tja do začetka šole. Bimbo je nastal po iskanju otroške opreme za naše malčke, ko smo ugotovili, da je pri nas določene priznane blagovne znamke skoraj nemogoče kupiti, zato z veseljem napišemo, da je Bimbo nastal od staršev za starše.

Južna cesta 20
6310 Izola
Slovenija

Telefon: 040 722 021


Ostale objave

Minili so časi, ko smo lahko kupovali le vzmetnice standardnih mera. Minili so časi trdih vzmetnic, ki so ustrezale večini. Minili so torej časi, ko smo pri nakupu vzmetnic morali sklepati kompromise in zdaj je čas, ko lahko preizkusite in si priskrbite vzmetnice po meri – po vaši meri, ne po meri vašega partnerja. Čas … Continued

Preberi več >

Lepota in zdravje

20 januarja, 2022

Medicinske prednosti učinkovine CBD

Uporaba učinkovine CBD se v zadnjih parih letih znatno in drastično povečuje. Njegova raba v sodobni in tradicionalni medicini se iz leta v leto dviguje. To dokazujejo tudi ocenjevalci evropskega trga, kateri ocenjujejo, da je vrednost trga v Evropi leta 2021 presegla že kar 1,9 Bilijonov evrov. Poglejmo si kakšne so medicinske prednosti učinkovine CBD, … Continued

Preberi več >