Talne Rešetke
Dom in vrt

Talne Rešetke

Ecoraster

Talne rešetke združujejo vrsto plastičnih mrež z materiali za polnjenje, kot so gramoz, apnenec ali travnata površina, da ustvari trpežno površino za parkiranje, ki vlagi omogoča naravno vpijanje v tla. Uporablja se kot alternativa običajnim asfaltnim ali betonskim površinam, ki so drage za namestitev, nagnjene k poškodbam in zahtevajo zapletene drenažne sisteme za nadzor vode pred padavinami in poplavami.

Talne rešetke postajajo vse bolj priljubljene v občinah s starajočimi se sistemi za odpadne vode in se pogosto uporablja tam, kjer je potrebno stalno ali začasno parkirišče ali ceste. Uporabljajo se lahko tudi za stalno parkiranje, parkiranje trate, dovozne poti in nadzor erozije.

# 1 Enostavna namestitev

Za talne rešetke ni potrebna draga posebna oprema, kot so asfaltne ali betonske površine. Za trajno postavitev je treba tla očistiti od vegetacije in jih razvrstiti, plast kamnine je nameščena kot podlaga, podobno kot betonska ali asfaltna napeljava. Nato so mreže postavljene in obrezane tako, da se prilegajo vsem predmetom. Rešetke so velike kot palete in dovolj lahke, da jih lahko nosi ena sama oseba, tako da je v zelo kratkem času enostavno pokriti velike površine. Ko so rešetke na svojem mestu in se zaklenejo, se napolnijo z gramozom ali apnencem in stisnejo v trdno in trpežno površino. Zaradi trdnosti mrež lahko s pravilno načrtovanjem in usklajevanjem odlagamo, razpršujemo in kompaktiramo polnilni material. Ko so mreže napolnjene, so dovolj trpežne, da lahko sprejmejo skoraj vse vrste vozil ali opreme.

 

# 2 Trajne

Enkrat napolnjene talne rešetke so tako trpežne kot betonske ali asfaltne površine, v mnogih primerih pa tudi bolj trpežne. Brez težav podpirajo težko opremo, kot so kolesni nakladalci, rovokopači, viličarji, prekucniki in 18-kolesni kolesi. Ker gre za plavajočo površino in ima sklepe, zaradi katerih je prožna, se lahko premika, ko se tla pod njo spreminjajo. Asfalt ali beton se bosta pogosto upognila, kadar bodo razmere, kot je zmrzal, povzročile preobremenitve ali če bodo tla pod njimi zbita ali odplaknjena. Talne rešetke zaradi razpoke in krčenja kot beton ne bo počila in je manj verjetno, da se bodo poškodovale in oblikovale luknje, kot je asfalt.

# 3 Trajnostne

Talne rešetke so narejene iz okolju prijaznih recikliranih materialov, kar zmanjša količino odpadkov v sistemu in zmanjša energijo, potrebno za pridobivanje novih materialov. Po koncu življenjske dobe jih je mogoče enostavno reciklirati, kar še dodatno zmanjša njihov ogljični odtis.

# 4 Nizki stroški

Asfalt in beton sta lahko draga za namestitev in zahtevata veliko dela. Talne rešetke so cenejše na kvadratni meter in so veliko manj delovno intenzivne. Polnilne materiale je mogoče dobiti iz lokalnih virov, kar zmanjšuje prevozne stroške, in ker so tlakovne mreže izdelane iz lahke plastike, so stroški pošiljanja minimalni.

# 5 So lahko začasne

Včasih podjetja potrebujejo dodatno parkiranje začasno, na primer v prazničnem času ali na velikih športnih prireditvah. Potem bo morda treba prostor povrniti za druge namene. Prepustni pločnik ali talne rešetke je lahko odlična rešitev za začasno parkiranje. Mreže lahko položite na preprosto gramozno ploščo ali primerno ravno zemljo, nato napolnite z gramozom ali apnencem, da ustvarite začasno parkirišče. Nato rešetke enostavno odstranite in shranite za naslednjič, ko jih potrebujete, polnilni material pa lahko odnesete ali znova uporabite drugje.

 

# 6 Se lahko uporablja za parkiranje trate

Mreže same, brez polnila, lahko uporabimo za začasno parkiranje trate z lahkimi vozili, z razporeditvijo tovora pa travnik povzroči manj škode in rešetke zlahka odstranimo in shranimo za kasnejšo uporabo. Za stalno razširjeno parkirišče na prizoriščih, kot so sejmišča ali glasbena prizorišča, je mogoče rešetke namestiti s podlago kamenja, nato pa napolniti s semeni ali zemljo in travo, da se zagotovi trajna parkirna površina, ki je videti kot običajna trata, kadar se ne uporablja . Lahko ga vzdržujete z redno opremo za trate in za razliko od umazanih parkirnih površin se po deževju ne bo spremenil v blatno zmešnjavo.

# 7 lahko ustvari začasne ceste

Težka oprema na gradbiščih ali naftnih poljih lahko poškoduje okoliško zemljo, jo zbije ali ustvari rute, ki otežujejo prehod, zlasti po nevihti. Z talnimi rešetkami ali prepustnim pločnikom lahko ustvarite začasne ceste, ki varujejo tla med gradnjo ali vrtanjem. Potem je mogoče ceste odstraniti in mesto obnoviti v skoraj prvotno stanje. Z nasipom kamenja in gramoza bo prepustni pločnik lahko podpiral najtežjo opremo, vendar ga je vseeno enostavno odstraniti.

# 8 Odpravlja drage drenažne sisteme

Na običajni asfaltni ali betonski površini mora biti parkirišče kronano in imeti sistem nevihtnih odtokov in cevi za nadzor vode med dežjem ali poplavami. To lahko znatno poveča stroške gradnje parkirišča, in če je sistem priključen na sistem komunalne odpadne vode, bodo morda potrebni dodatni stroški in dovoljenja za namestitev drenažnega sistema. Prepustni pločnik omogoča, da se vsa voda, ki se nabira, odteče skozi površino in v tla. To pomaga preprečevati poplave in omogoča, da se vsi vodonosniki na tem območju naravno obnavljajo.

 

# 9 Se lahko uporablja za nadzor erozije

Na območjih z ohlapno zemljo, kot je suh jugozahod ali na hribih ali pobočjih, se lahko prepustni pločnik zadrži in prepreči erozija. Preprosto postavite rešetke za tlakovanje na površino, ki jo je treba zaščititi, in jo napolnite z gramozom ali za bolj naraven videz, zemljo in semeni trave. Uporablja se tudi za urejanje krajine, za ustvarjanje sprehajalnih poti ali okrasnih površin okoli dreves ali drugih struktur.

Talna rešetka ali prepustni pločnik je izjemno vsestranski tlakovni material in je velika vrednost v primerjavi z asfaltom ali betonom. Ustvari močno, trpežno površino, ki zahteva minimalno vzdrževanje, in jo lahko uporabljate skoraj povsod.