4 pomembna dejstva o toplotnih črpalkah

7 maja, 2021 | Dom in vrt

Morda ne boste veliko razmišljali o svojem ogrevalnem sistemu HVAC. To neupoštevanje je dejansko takšno, kot bi moralo biti. Verjetno o sistemu razmišljate le, če ne deluje pravilno. Če sistem opravlja svoje delo, vam ni treba skrbeti.

Pa vendar veste, ali imate toplotno črpalko? Če tega ne storite, lahko razmislite o vlaganju v enega. Spodaj je nekaj pomembnih dejstev o toplotnih črpalkah.

1. Toplotne črpalke lahko ogrevajo in hladijo

 Kljub svojemu imenu se lahko toplotna črpalka podvoji kot grelec in klimatska naprava. V načinu ogrevanja vleče energijo od zunaj z električno energijo. Vzame toploto iz zraka in toploto prenese v vaš dom. Nekatere črpalke delujejo tako, da toploto vzamejo iz tal in ne iz zraka.

Toplotne črpalke lahko delujejo tudi kot klimatska naprava. Ponašajo se z načinom hlajenja, kjer hlad zrak vzamejo iz zraka ali tal in ga prenesejo v vaš dom. Tako lahko klimatsko napravo in peč dejansko zamenjate z enim sistemom toplotne črpalke.

2. Toplotne črpalke so v treh sortah

 Kot smo že omenili, lahko toplotne črpalke toploto ali hlad dobijo iz dveh različnih virov. Toplotne črpalke so na voljo tudi v treh različicah.

Najpogostejša sorta je toplotna črpalka zrak-zrak. To so črpalke, ki jemljejo toploto iz zunanjega zraka in jo prenašajo v ustrezno zgradbo.

Nekateri domovi so ob vodnjakih, jezerih ali drugih naravnih virih vode. Ti domovi so kandidati za toplotne črpalke z vodnimi viri, ki delujejo kot geotermalna črpalka, vendar namesto zemlje uporabljajo vodo.

3. Toplotne črpalke zahtevajo malo vzdrževanja

 Velika prednost toplotnih črpalk je, da lahko eno enoto zamenjate za dva ločena sistema. Če sistem prepolovite, to pomeni, da boste naloge vzdrževanja prepolovili. Popraviti morate le en sistem, toplotne črpalke pa zahtevajo malo vzdrževanja.

Tako kot pri vašem klimatskem sistemu morate tudi zračne filtre zamenjati vsaj enkrat v sezoni, čeprav je v mesecih z visoko porabo zaželen enkrat na mesec. Umazan filter zmanjša učinkovitost vašega sistema in lahko celo vnese alergene v zrak. Lahko kupite pralni filter ali filtra za enkratno uporabo.

Prav tako ne bi smeli imeti blokade okoli toplotne črpalke, ki vključuje travo, grmičevje, listje in druge ostanke. Ta naloga je še posebej pomembna, če imate toplotno črpalko, ki uporablja okoliški zrak za zagotavljanje klimatiziranega zraka za vaš dom, saj sistem potrebuje enostaven dostop do tega zraka.

Na koncu vsaka tri ali štiri leta naoljite motor ventilatorja, da bo vaša toplotna črpalka delovala najvišje. Priročnik za lastnika vas lahko vodi do tega ventilatorja ali pa pokličite strokovno vzdrževanje.

4. Ponujajo različne možnosti funkcij

 Ko kupujete toplotno črpalko, boste opazili, da imate različne možnosti funkcij. Ena od teh lastnosti je tuljava desuperheaterja. Ta tuljava je možnost energetske učinkovitosti. Reciklira odpadno toploto, kar pomeni, da tuljava pridobi dodatno toploto in jo prenese v ločen rezervoar za vodo. Ta sistem v bistvu predhodno ogreva vodo, ki prihaja v grelnik vode, in varčuje z energijo, tako da grelec gre manj.

Druga značilnost je dvostopenjski ali modulacijski kompresor. Ta funkcija je še ena, ki si prizadeva za energetsko učinkovitost. Prilagaja se navzgor ali navzdol glede na to, koliko ogrevanja ali hlajenja potrebuje vaše okolje.

Toplotne črpalke vam že prihranijo denar – če iščete model z eno od zgornjih funkcij, vam lahko pomaga še dodatno znižati račune za energijo.

Prihranite pri računih za energijo in vzdrževanju s toplotno črpalko.

O PODJETJU

Logo

Podjetje Dines je bilo ustanovljeno že leta 1989 in uspešno delujemo že več kot 20 let. Predvsem nas že od samega začetka zaznamuje sodelovanje s korporacijo FUJITSU.

Cesta na Brdo 85
1000 Ljubljana
Slovenija


Ostale objave

Lepota in zdravje

3 junija, 2021

Gorenjske lekarne

Covid – 19 je v letu 2020 zelo spremenil nakupovalne navade potrošnikov. Nakupovanje preko spleta je doživelo pravi razcvet. Nekateri potrošniki so to navado ponotranjili in se bodo še naprej posluževali nakupovanja preko spleta, spet drugim, pa se zdi fizično obiskovanje trgovin prijetnejše. Varno, udobno in enostavno nakupovanje Gorenjske lekarne smo javni lekarniški zavod s … Continued

Preberi več >

Dom in vrt

15 julija, 2021

Pasja hrana

Ali poskušate izbrati pravo pasjo hrano za svojega psa? Pravilna prehrana je ena najbolj osnovnih potreb psov. Dobra pasja prehrana je eden najboljših načinov za ohranjanje zdravja vašega psa. Na voljo je na tisoče možnosti hrane za pse, zato je lahko izbira prave pasje hrane težka. Mnenja o pasji prehrani se med veterinarji, rejci, trenerji … Continued

Preberi več >