Peleti

26 avgusta, 2021 | Dom in vrt

Goldi.si

Peleti

Kot alternativa fosilnim gorivom so lesni peleti okolju prijazno gorivo, ki se uporabljajo za ogrevanje. Uporabljajo se v kotlih na biomaso za proizvodnjo toplote in tople vode v domovih. Poleg tega se v komercialnem in industrijskem sektorju uporabljajo kot gorivo brez ogljika, za proizvodnjo toplote in industrijsko proizvodnjo (na primer za proizvodnjo viskija).

Poleg dolgoročne stroškovne prednosti pred kurilnim oljem in propanom imajo lesni peleti še nekatere dodatne prednosti, ki se jih morda ne zavedate.

 

Energetska učinkovitost

Lesni peleti so izredno učinkovit vir ogrevalnega goriva. Peleti sami vsebujejo malo ali nič vlage ali pepela, v primerjavi z drugimi viri goriva na lesni osnovi. Skoraj 100% peletov je mogoče pretvoriti v toplotno energijo z zelo malo odpadkov.

 

Obnovljivi vir

Za razliko od fosilnih goriv, kot sta nafta in zemeljski plin, ki imata omejene zaloge, so lesni peleti obnovljivi vir. Inštitut za goriva na pelete navaja lesne pelete kot neomejen vir, saj se nova drevesa vedno ukoreninijo in rastejo, lesna industrija pa ostaja zdrava. Peleti prihajajo iz stranskih proizvodov lesne in papirne industrije-na primer sekancev in žagovine-ali iz stranskih proizvodov za redčenje gozdov, ki se nato stisnejo v primerno obliko peletov.

 

Trajnostno

V zvezi z vprašanjem obnovljivosti so lesni peleti tudi trajnostni. Fosilna goriva in drugi viri energije so bolj nestanovitni in podvrženi nihanju cen in drugim nepredvidljivim tveganjem. Medtem je oskrba z lesom na mnogih področjih sveta stabilna, varna in manj nestanovitna. Večina lesnega materiala, ki se porabi za proizvodnjo lesnih peletov, je sestavljen iz  recikliranih materialov, ki bi sicer lahko odpadli. Gorivo na lesne pelete je izjemna izbira za vsakogar, ki želi biti malo bolj okolju prijazen pri porabi energije doma.

 

Manjše emisije CO2

Izgorevanje lesnih peletov ustvarja veliko manj emisij kot kurjenje fosilnih goriv. Emisije delcev iz goriva na pelete so izredno majhne, prav tako emisije ogljikovega dioksida. Letos bo uporaba lesnih peletov na gorivih na oljni osnovi prihranila milijone ton emisij ogljikovega dioksida.

 

Cenovno ugoden

Peči na lesne pelete so pogosto bolj dostopne za nakup in namestitev kot druge vrste grelnikov. Poleg tega, ker lesni peleti gorijo tako poceni in učinkovito, so skupni stroški goriva veliko nižji od drugih ogrevalnih sistemov, vključno z lesom, oljem, elektriko in zemeljskim plinom.

 

Priročno

Ogrevanje na lesne pelete je enostavno za uporabo, pelete pa je dostopno za iskanje, shranjevanje in uporabo v vaši peči. Na splošno so na voljo v vrečah po 40 kilogramov v večini vrtnarskih centrov ali centrov za izboljšanje doma ali pa se lahko dogovorite za dostavo v razsutem stanju. Te vrečke peletov so cenovno ugodne in lepo shranjene v zloženkah. Številne peči na lesne pelete imajo pritrjen, enostavno naložljiv lijak, ki lahko nadzoruje pretok peletov.

 

Udoben in enostaven za uporabo

Toplota iz peči na lesene pelete bo udobno ogrela celoten dom in zagotovila prijetno toploto vso zimo. Pri mnogih modelih peči na lesne pelete lahko naložite dovolj peletov, da zdržijo dva do tri dni, za razliko od peči na drva, ki potrebuje stalno nalaganje in spremljanje. Običajno jih je tudi lažje očistiti kot peči na drva. Številne sodobne peči na pelete imajo tehnološko napredne funkcije in so lahko opremljene celo z daljinskim upravljalnikom ali aplikacijo za pametni telefon za njihovo upravljanje na daljavo.

 

Nevtralna bilanca ogljika

Skoraj vse, kar počnemo, sprošča ogljikov dioksid v zrak, kar prispeva k učinku tople grede in podnebnim spremembam. Ko kurite lesne pelete, je količina ogljika, ki se sprosti v tem procesu, enaka količini, ki jo drevo absorbira med rastjo. Zato je kurjenje lesnih peletov ogljično nevtralna dejavnost.


Podpira gospodarstvo in delovna mesta

Uporaba goriva na lesne pelete podpira domače gospodarstvo in industrijo peletov na gorivo. Zagotavlja, da so na voljo delovna mesta za tiste, ki izdelujejo, pakirajo in dostavljajo lesne pelete, ter ljudi, ki izdelujejo in servisirajo peči na lesne pelete. Prispeva k industriji, ki zagotavlja čistejšo energijo in zmanjšuje našo odvisnost od fosilnih goriv.

O PODJETJU

Logo

Podjetje se deli na dva dela, in sicer gastro-distribucijski in energetski del.

Godič 80
1242 Stahovica
Slovenija

Telefon: +386 41 633 095


Ostale objave

Izobraževanje

28 julija, 2021

Učenje angleščine za otroke

Poskrbite za bodoče dobre govorce angleščine Učenje tujih jezikov je danes nujna naložba, saj je angleščina postala nepogrešljiv globalni jezik, brez katerega si težko predstavljamo vsakdanje življenje. Pri učenju tujega jezika pa je predvsem za otroke ključnega pomena, da vključimo vse čute: vid, sluh, otip, vonj in okus. Otroci namreč svet okoli sebe zaznavajo z … Continued

Preberi več >

Lepota in zdravje

14 oktobra, 2021

Zadovoljujoča spolnost tudi v zrelih letih

Spolnost v menopavzi – že že, ampak … Menopavza ni bolezen, kot jo poskušajo opisati nekateri pavšalni zapisi o tej temi. Kot izhaja že iz etimologije, beseda poimenuje le konec obdobja, katerega skupni imenovalec so mesečne krvavitve. Men v grščini namreč pomeni mesec, pausis pa konec. Nič bolj prizanesljivo menopavzo očrni tudi nenaklonjena vsakdanja govorica, … Continued

Preberi več >