Načrtovanje in sestavljanje otroške sobe
Dom in vrt

Načrtovanje in sestavljanje otroške sobe

Kje začeti?

Načrtovanje otroške sobe začnemo seveda na začetku. J Pri samem prostoru, ki ga imamo na voljo. Kakšne so mere prostora? Je dovolj naravne svetlobe? Bo otroška soba za enega, dva ali mogoče celo tri otroke?

Sestavljanje po elementih

Dobre otroške sobe so modularne, kar pomeni, da jih sestavljamo po elementih in po sklopih. Pri načrtovanju ne pozabimo, da so v optimalni sobi nujni trije sklopi:

  1. Prostor za počitek s posteljo in nočna omarica.
  2. Igralni kotiček s stoli, foteljem, mizico in nizko omaro za igrače.
  3. Shranjevalni kotiček za shranjevanje oblačil, posteljnine in igrač.

Elemente dodajamo glede na razpoložljivi prostor in potrebe otroka, njegovo starost in hobije.

Kaj pa, ko otrok zraste?

Večino otroških sob zlahka nadgradimo v mladinsko sobo. Zamenjamo manjšo posteljo z večjo, ko jo otrok preraste. Igralni kotiček se spremeni v študijski in delovni kotiček, ki ima pisalno mizo in omaro za shranjevanje zvezkov in knjig. Shranjevalni kotiček se prilagodi z večjimi omarami za več shranjevalnega prostora. Dodamo lahko več odprtih elementov za zabavno elektroniko, obešalno steno za oblačila in še kaj.

Varnost v otroški sobi

Že od najnežnejšega otroštva poskrbimo, da bodo otroci v svoji sobi varni. Pri tem igra veliko vlogo dizajn pohištva z mehkimi, zaobljenimi linijami in mehkimi ročaji. Na pogradu so nujna varovala pred padcem. Stenske omare naj bodo dobro pritrjene na steno. Razporeditev pohištva naj omogoča varno gibanje v sobi, ne pretiravajmo s številom elementov. Raje manj kot več.

Zaključek

Za nasvet pri opremljanju otroške sobe se obrnimo na strokovnjake iz salona pohištva Prevc. Ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled, kajne? In svetujemo vam, da pri izbiri otroške ali mladinske sobe naj ne bo vodilo čim nižja cena. Otroci so naše največje bogastvo. Zaslužijo si najboljše, poleg kakovostne sobe tudi našo kakovostno pozornost in čas. Privoščimo jim tega v izobilju.

Več o otroških sobah:

https://prevc.si/ponudba_pohistva/otroske_sobe_in_mladinske_sobe/