kombinirani štedilnik
Dom in vrt

Kombinirani štedilnik – Nepogrešljiv pripomoček v vsakem domu

Kombinirani štedilnik je v zadnjih letih postal nepogrešljiv del opreme vsake sodobne kuhinje. Gre za napravo, ki združuje funkcije štedilnika in pečice ter omogoča enostavno in učinkovito pripravo hrane. V tem članku bomo podrobneje predstavili prednosti kombiniranih štedilnikov, razložili njihove funkcije in dali koristne nasvete za izbiro pravega modela.

Zakaj izbrati kombinirani štedilnik?

Kombinirani štedilniki ponujajo številne prednosti v primerjavi z ločenimi napravami:

Ker gre za združeno napravo, kombinirani štedilnik zasede manj prostora kot ločen štedilnik in pečica. Zato je primeren tudi za manjše kuhinje, kjer želimo prihraniti prostor za postavitev ostalih elementov, kot sta hladilnik in pralni stroj.

Sodobni modeli kombiniranih štedilnikov porabijo do 20% manj energije kot ločene naprave, saj izkoriščajo toploto pečice za ogrevanje kuhalnih plošč. So torej bistveno varčnejši z energijo, kar pomeni tudi manjše stroške obratovanja.

Kombinirani štedilniki odlikuje visoka funkcionalnost in zmogljivost ter številne dodatne funkcije, ki omogočajo hitro in učinkovito pripravo različnih vrst jedi. Z njimi lahko torej pripravimo celoten obrok – od predjedi do sladice.

Zaradi enotnega in zaključenega dizajna je čiščenje kombiniranega štedilnika enostavnejše kot pri ločenih napravah. Nizka poraba energije pa pomeni tudi manj madežev in mastnih oblog na površinah.

Glavne značilnosti kombiniranih štedilnikov

Sodobni kombinirani štedilniki ponujajo celo paleto inovativnih funkcij in programov za kuhanje. Spoznajmo najpomembnejše:

Oblika in število kuhalnih plošč sta odvisna od modela. Najbolj priljubljene so steklokeramične plošče, ki enakomerno porazdelijo toploto po celotni površini. Na voljo pa so tudi plinske, električne in indukcijske kuhalne plošče. Izbira je odvisna od naših želja in potreb.

Pečica kombiniranega štedilnika omogoča peko, sušenje, pogrevanje in ohranjanje toplote že pripravljenih jedi. Velikost pečice pri večini modelov znaša 60-70 litrov, kar zagotavlja dovolj prostora za pripravo obrokov tudi za štiričlansko družino. Pečica je opremljena z različnimi programi za peko mesa, rib, zelenjave, peciva idr.

Sodobnejši modeli vsebujejo tudi avtomatske programe kuhanja, ki so vnaprej nastavljeni za pripravo določenih vrst jedi in peciva. Program samodejno prilagaja temperaturo in način segrevanja pečice ter čas pečenja glede na izbrano jed in količino živil. Ti programi omogočajo enostavno pripravo brez dodatnega nastavljanja.

Nekateri višjecenovni modeli vsebujejo funkcijo začimbne omare, ki omogoča sušenje začimb in zelišč pri nizki temperaturi. Tako lahko v udobju svojega doma pripravimo domače suhe začimbe, kot so origano, timijan ali žajbelj.

Praktična je tudi funkcija samodejnega vklopa ali izklopa pečice. V naprej lahko nastavimo čas, ko se bo pečica samodejno vključila, in čas, ko se bo izključila. To funkcijo z veseljem uporabimo za počasno peko ali kuhanje čez noč, saj ni potrebno dodatno posredovanje.

Nekateri modeli vsebujejo tudi možnost nastavitve začetka kuhanja. Določimo lahko čas v prihodnosti, ko se bo izbrani program kuhanja sam začel izvajati. To je še posebej uporabno za jedem, ki potrebujejo daljše namakanje ali vzhajanje testa.

kombinirani štedilnik

Kaj upoštevati pri izbiri kombiniranega štedilnika?

Pri izbiri primernega kombiniranega štedilnika moramo upoštevati predvsem velikost in zasnovo naprave, materiale in zmogljivost ter seveda energetsko učinkovitost in varnostne funkcije.

Velikost in oblika sta prvi pomembni dejavnik, saj mora kombinirani štedilnik ustrezati prostoru v kuhinji in se skladati z ostalimi elementi. Standardne dimenzije so 60 x 60 cm, obstajajo pa tudi večji modeli, ki so primerni za prostornejše kuhinje. Sodobni modeli ponujajo elegantno in minimalistično zasnovo z ostrimi linijami, ki lepo dopolnjuje trend preprostih kuhinj.

Kakovostna notranjost pečice iz nerjavnega jekla z debelino pekačev vsaj 2 cm zagotavlja enakomerno porazdelitev toplote in s tem enakomerno zapečenost jedi. Kuhalne plošče naj imajo zmogljivost vsaj 2000 W.

Pri izbiri je pomemben tudi podatek o energetskem razredu, ki naj bo vsaj A+ ali višje. S tem zagotovimo nižjo porabo energije in posledično nižje stroške obratovanja. Dodatno k varčevanju prispevajo senzorji, ki prilagajajo moč delovanja glede na količino hrane v pečici ter funkcija ECO za varčno delovanje.

Med varnostnimi funkcijami, ki jih moramo upoštevati, so zaklepanje tipk za zaščito pred otroki, samodejni izklop kuhalnih plošč po določenem času ter hladilni ventilator za nižje temperature zunanjih površin. Te funkcije zagotavljajo varno uporabo za vse družinske člane.

Nasveti za uporabo kombiniranega štedilnika

Da boste z novim kombiniranim štedilnikom popolnoma izkoristili vse njegove možnosti, je priporočljivo upoštevati nekaj koristnih nasvetov.

Najprej je pomembno, da natančno preberete priložena navodila, saj ima vsak model drugačne programe in funkcije. Določite naj privzete nastavitve za temperaturo, načine segrevanja in podobno, ki jih boste uporabljali najpogosteje.

Za uspešno pripravo jedi vedno poskrbite za ustrezno obdelavo živil pred kuhanjem oziroma pečenjem ter za pravilne količine in razmerja posameznih sestavin, kot to narekuje receptura.

Glede na vrsto hrane izberite tudi ustrezen program oziroma način delovanja pečice. Tako na primer meso, ribo in zelenjavo pecite v programu “vroč zrak”, ki omogoča enakomerno pečenje. Pecivo in piškote pecite pri klasičnem načinu delovanja s spodnje-zgornjim gretjem pečice.

Priporočljivo je tudi redno čiščenje in vzdrževanje kombiniranega štedilnika. Po vsaki uporabi temeljito očistite notranjost pečice in pobrišite kuhalno površino. Približno enkrat mesečno opravite celovito čiščenje notranjosti pečice z vročo vodo, sodo bikarbono ali specialnimi čistili.

Za preverjanje pravilnosti delovanja je dobro občasno s termometrom preveriti temperaturo znotraj pečice med segrevanjem. Tako se lahko prepričate o pravilnih temperaturnih nastavitvah pečice.

Z doslednim upoštevanjem teh nasvetov boste kombinirani štedilnik optimalno izkoristili ter si zagotovili okusne in učinkovito pripravljene obroke. Uživajte v eksperimentiranju!