Električno kolo
Uncategorized @sl

Kdaj je električno kolo na zadnji pogon prava izbira ?

Električna kolesa postajajo vse bolj del našega prevoznega in športnega parka. Povečana ponudba na trgu odpira tudi vprašanje, kako kupiti električno kolo, da bom zadovoljen in mi kasneje ne bo žal za nakup.

Večja dostopnost

Najprej je potrebno vedeti, da so cene električnih koles postale bistveno bolj dostopne kot pred časom. Danes lahko kupite kvalitetno električno kolo z zadnjim pogonom in baterijo kapacitete okrog 500 Wh že za dobrih 1.000 EUR in naprej. Seveda je pomembno, da izberete električno kolo podjetja, ki vam bo zagotavljalo tudi servis in rezervne dele. Prav tako je pomembna tudi osnovna oprema samega električnega kolesa. Da bi se izognili prevelikemu posploševanju, bom prikazal primer konkretnega nakupa električnega kolesa znamke Crussis.

Električno kolo Crussis

Razlogov je več. Podjetje Crussis v Sloveniji zastopa podjetje Center E-vozil d.o.o., ki pod blagovno znamko E-Mepoganja ponuja celotno paleto električnih koles Crussis na zadnji in centralni pogon, zagotavlja rezervne dele, uradni servis in omogoča prilagoditev električnega kolesa posameznim željam kupcev. Seveda do določene mere v skladu s tehničnimi zmožnostmi.

Pred samim nakupom električnega kolesa se moramo najprej vprašati, zakaj ga bomo uporabljali. V osnovi namreč električna kolesa delimo na zadnji in centralni pogon.

Zadnji pogon je namenjen občasni uporabi, krajšim razdaljam do 60 km in premagovanju manj zahtevnih terenov. Najboljši praktični primeri so vožnja po mestu ali vasi, prevoz do službe ali trgovine ipd. Motorji na zadnji pogon imajo sicer primerljivo nazivno moč 250W vendar manjši navor (običajno do 40 Nm) kot motorji na centralni pogon. Zato niso primerni za težje kolesarje in daljše strme klance. Pri vožnji z električnimi kolesi na zadnji pogon imate občutek, da vas med vožnjo motor poganja od zadaj. Izkoristek je za cca. 15% slabši kot pri električnih kolesih na centralni pogon, zato je pri isti kapaciteti baterije tudi krajši doseg za cca. 15%. To običajno ni pomembno pri krajših razdaljah, kot so vožnja po mestu ali vasi ipd. saj več kot 60 km dosega niti ni potrebno.

Električni motorji Bafang

Električna kolesa Crussis na zadnji pogon uporabljajo električne motorje Bafang in imajo možnost izbire popolnoma vgrajenih baterij Panasonic ali Samsung dveh kapacitet – 468 Wh in 630 Wh (Slika 1).

Slika 1: Popolnoma vgrajena Li ionska baterija Samsung v električno kolo Crussis za mestno uporabo.

Z baterijo kapacitete 468 Wh lahko ob upoštevanju teže kolesarja in terena vožnje pričakujete realen doseg do 60 km in z baterijo kapacitete 630 Wh realen doseg do 90 km. Ob upoštevanju seveda, da tudi sami poganjate kolo in uporabljate stopnjo pomoči 2 do 3.

Sledi izbira vrste kolesa. Podjetje Crussis ponuja električna kolesa na zadnji pogon za različne namene. Mestna, treking in cross električna kolesa (Slika 2, 3 in 4) izberete glede na to za kaj ga želite uporabiti. Prednost nove generacije električnih koles Crussis na zadnji pogon je možnost izbora modelov s kolesi velikosti 26” ali 28” ter izbor popolnoma vgradnih baterij 468 Wh in 630 Wh.

Slika 2: Mestno električno kolo na zadnji pogon s popolnoma vgrajeno baterijo v okvirju kolesa.

Slika 2: Treking električno kolo na zadnji pogon s popolnoma vgrajeno baterijo v okvirju kolesa.

Slika 3: Cross električno kolo na zadnji pogon s popolnoma vgrajeno baterijo v okvirju kolesa.

Sledi izbira kapacitete baterije glede na to, kakšno razdaljo želite povprečno kolesariti. Preverite velikosti okvirja, ki je odvisna od višine kolesarja. O tem se je najbolje posvetovati s prodajalcem. Ob potrditvi izbire električnega kolesa predlagamo naslednji korak – ogled in test izbranega ali podobnega kolesa. Takšno možnost vam nudijo v podjetju Center E-vozil d.o.o pod sloganom E-MePoganja. Tako boste popolnoma prepričani ali ste izbrali pravo električno kolo za vaše potrebe. Še več. V podjetju Center E-vozil d.o.o. lahko električno kolo na zadnji pogon tudi najamete. Tako bo odločitev še lažja.