Pravilo 5 sekund
Dom in vrtNovice

Pravilo 5 sekund: Mit ali resnica?

Ste že kdaj slišali za pravilo 5 sekund? To je prepričanje, da je hrano, ki pade na tla, varno pojesti, če jo poberete v petih sekundah. Toda ali je to pravilo resnično ali gre le za urbani mit? V tem članku bomo raziskali znanost za pravilom 5 sekund in razkrili, ali je res varno jesti hrano, ki je padla na tla.

Izvor pravila 5 sekund

Natančen izvor pravila 5 sekund ni znan, vendar se zdi, da gre za prepričanje, ki se prenaša že generacije. Nekateri menijo, da je pravilo nastalo v času Džingiskana, ko so jedli hrano, ki je padla na tla, da bi pokazali svojo krutost. Drugi pravijo, da izvira iz časov, ko so tla pokrivali z rastlinjem, kar je ustvarilo bolj higiensko površino za padlo hrano.

Ne glede na izvor je pravilo 5 sekund postalo široko razširjeno prepričanje, predvsem med otroki. Toda ali ima to pravilo kakšno znanstveno podlago?

Kaj pravi znanost o pravilu 5 sekund?

Resnica je, da pravilo 5 sekund nima nobene znanstvene podlage. Bakterije se lahko na hrano prenesejo takoj, ko ta pride v stik s tlemi, ne glede na to, kako hitro jo poberete.

Leta 2003 je bila na Univerzi v Illinoisu izvedena študija o pravilu 5 sekund. Raziskovalci so na tla postavili kolute klobase in jih tam pustili za različno dolgo časa, preden so jih pobrali in analizirali raven bakterij na njih. Ugotovili so, da so se bakterije na klobase prenesle v manj kot petih sekundah, kar ovrže pravilo 5 sekund.

Druga študija iz leta 2016, ki so jo izvedli raziskovalci z Univerze Rutgers, je prišla do podobnih zaključkov. Testirali so prenos bakterij na različne vrste hrane, kot so kruh z maslom, vodna melona in lepljivi bonboni, na različnih površinah, vključno s preprogo, lesenim podom in ploščicami. Ugotovili so, da se je kontaminacija zgodila v manj kot eni sekundi, ne glede na vrsto hrane ali površine.

Pravilo 5 sekund

Dejavniki, ki vplivajo na kontaminacijo hrane

Čeprav se bakterije lahko na hrano prenesejo skoraj takoj, ko ta pride v stik s tlemi, na stopnjo kontaminacije vpliva več dejavnikov:

 1. Vrsta hrane: Vlažna ali lepljiva hrana, kot so rezine melone ali arašidovo maslo, bo verjetno pobrala več bakterij kot suha hrana, kot so krekerji ali piškoti.
 2. Vrsta površine: Hrana, ki pade na bolj porozne površine, kot so preproge ali lesena tla, bo verjetno pobrala več bakterij kot hrana, ki pade na gladke površine, kot so ploščice ali laminat.
 3. Čas stika: Čeprav se bakterije lahko prenesejo v delčku sekunde, daljši čas stika s kontaminirano površino poveča možnost kontaminacije.
 4. Vrsta prisotnih bakterij: Nekatere bakterije so bolj kužne ali škodljive kot druge. Če so na tleh prisotne bakterije, kot sta E. coli ali salmonela, je tveganje za bolezen večje, tudi če hrano hitro poberete.

Tveganja uživanja hrane, ki pade na tla

Uživanje hrane, ki je padla na tla, lahko predstavlja resno tveganje za zdravje. Tla, zlasti v javnih prostorih ali na prostem, so lahko polna bakterij, virusov in drugih patogenov, ki lahko povzročijo bolezni.

Nekatere najpogostejše bolezni, ki se prenašajo s hrano in so povezane z uživanjem kontaminirane hrane, so:

 • Zastrupitev s hrano, ki jo povzroča E. coli
 • Salmonela
 • Listerija
 • Norovirus

Ti patogeni lahko povzročijo simptome, kot so slabost, bruhanje, driska, bolečine v trebuhu in vročina. Pri nekaterih ljudeh, zlasti pri majhnih otrocih, starejših ali ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom, so lahko ti simptomi hudi in celo smrtno nevarni.

Kako se izogniti kontaminaciji hrane?

Najboljši način za preprečevanje bolezni, ki se prenašajo s hrano, je izogibanje uživanju hrane, ki je padla na tla. Če vam hrana pade na tla, jo je najbolje zavreči, zlasti če gre za vlažno ali lepljivo hrano ali če je padla na umazano ali zelo obremenjeno površino.

Tu je še nekaj nasvetov za preprečevanje kontaminacije hrane:

 • Redno čistite in razkužujte kuhinjske površine in tla.
 • Med pripravo hrane si pogosto umivajte roke, zlasti po rokovanju s surovim mesom ali jajci.
 • Surovo meso hranite ločeno od druge hrane, da preprečite navzkrižno kontaminacijo.
 • Hrano kuhajte do varne notranje temperature, da uničite morebitne škodljive bakterije.
 • Hitro pokvarljivo hrano hranite v hladilniku in je ne puščajte pri sobni temperaturi dlje kot dve uri.

Z upoštevanjem teh preprostih smernic lahko zmanjšate tveganje za bolezni, ki se prenašajo s hrano, in ohranite svoje zdravje ter zdravje svoje družine.

Opustitev pravila 5 sekund za varnejše prehranjevanje

Čeprav je lahko pravilo 5 sekund mamljiva miselnost, zlasti kadar nam na tla pade najljubša poslastica, je pomembno, da damo prednost varnosti pred priročnostjo. Z zavrnitvijo tega mita in izbiro zavreči hrano, ki pade na tla, lahko zaščitimo sebe in svoje najdražje pred potencialno škodljivimi bakterijami in boleznimi, ki se prenašajo s hrano.

Namesto da bi se zanašali na pravilo 5 sekund, se osredotočite na izvajanje varnih praks ravnanja s hrano, kot so redno čiščenje, ločevanje surovih in kuhanih živil ter ustrezno kuhanje hrane. S temi preprostimi ukrepi lahko uživate v svojih najljubših jedeh brez skrbi zaradi kontaminacije ali bolezni.

Naslednjič, ko vam bo hrana padla na tla, ne glede na to, kako hitro jo boste pobrali, si zapomnite – pravilo 5 sekund je mit, ki ga je najbolje pozabiti. Vaše zdravje in dobro počutje sta pomembnejša od katere koli hrane, ne glede na to, kako okusna je. Bodite varni in se veselite prehranjevanja!