Pokončni sesalci
Tehnologija

Pokončni sesalci – najučinkovitejša izbira za temeljito čiščenje

Želite dom brez prahu in alergenov ter obožujete urejeno stanovanje? Najverjetneje veste, da je kakovosten sesalec nepogrešljiv prijatelj vsake gospodinje ali gospodinjca.

Med številnimi modeli izstopajo t.i. vertikalni ali pokončni sesalci. Kaj jih loči od običajnih izvedb in kdaj pridejo najbolj do izraza? Preberite naprej za vse informacije o pokončnih sesalcih!

Kaj so pokončni sesalci?

Pokončni sesalec je prenosni model, ki namesto ležečega položaja med sesanjem stoji v pokončnem (vertikalnem) položaju. Ima ozek in visok zasnovano telo ter bodisi ročno vodilo ali pa ga preprosto premikamo na kolesih.

Njihova prednost je, da zasedejo manj prostora med shranjevanjem, praznjenjem in tudi med uporabo. Pokončna drža prav tako omogoča lažje čiščenje ozkih prostorov in težje dostopnih kotov. Primerni so za vse tipe tal v stanovanjih, hišah ali poslovnih prostorih.

Z dobrim pokončnim sesalcem boste deležni enako kakovostnega čiščenja kot pri običajnih sesalnikih, le da v kompaktnejši in okretnejši obliki. Preverite torej, katere lastnosti so ključne pri izbiri!

Zakaj izbrati pokončni namesto klasičnega sesalca?

Prednosti pokončne zasnove so:

Prihranek prostora

Sesalci pokončne oblike zasedejo malo prostora med shranjevanjem. Elegantno stojijo ob steni ali v omarici, ne da bi zavzeli veliko površine. Prav tako ni treba skrbeti za zvijanje ali čiščenje dolge cevi med pospravljanjem.

Lažje dosežemo vogale in ozke površine

Ozek pokončen trup in usmerjevalna cev omogočata enostaven dostop do težje dostopnih mest, kot so vogali, reže med pohištvom, ozke stopnice ali predeli pod nizkimi omaricami. Klasični sesalci tega ne zmorejo tako spretno.

Udobno čiščenje brez upogibanja

Sesanje s pokončnim modelom je bolj ergonomsko, saj ga preprosto potiskamo naprej in nazaj brez nepotrebnega sklanjanja ali naprezanja hrbta. Za ljudi z bolečinami ali omejeno gibljivostjo je to še posebej dobrodošla lastnost.

Sposobnost globinskega čiščenja

Nekateri vertikalni sesalci so opremljeni z rotirajočimi krtačami in močnejšim sesalnim učinkom, zaradi česar lažje odstranijo dlakosave obloge in umazanijo iz globin preprogovega vlakna. Zato so primerni tudi za temeljito čiščenje talnih oblog.

Kot vidite, imajo pokončni sesalci kar nekaj praktičnih prednosti pred običajnimi modeli. Preidimo zdaj na najpomembnejše lastnosti, na katere morate biti pozorni pri izbiri.

Pokončni sesalci

Pomembne specifikacije pokončnih sesalcev

Kapaciteta posode za prah

Preverite, kako velika je posoda za zbiranje umazanije pri izbranem modelu. Vsaj 0.5 l prostornina preprečuje pogosto praznjenje, večja kot 1 l pa omogoča res obsežna čiščenja brez prekinitev. Pri nekaterih sesalcih je mogoče namestiti posebne vrečke namesto posod, kar dodatno poveča kapaciteto in olajša praznjenje.

Količina zraka na minuto (airflow)

Močnejša kot je sesalna moč z ustreznim pretokom zraka (merjeno v litrih ali kubičnih metrih na minuto), hitrejše bo čiščenje. Za domovanja zadoščajo vrednosti okoli 30-50 l/min, za zahtevna opravila pa raje 60 l/min ali več.

Dolžina napajalnega kabla

Pri pokončnih sesalcih brez akumulatorskega delovanja se splača preveriti dolžino kabla. Okoli 8 metrov je primerno, da lahko očistite večje površine brez menjavanja vtičnic. Manj kot 5 metrov je nekoliko moteče.

Pribor in nastavki

Večina pokončnih sesalcev že vključuje nekaj dodatne opreme, kot so ozke šobe za reže, krtača za občutljive površine ter cevni podaljšek. Dodatno se lahko odločite še za posebne nastavke za čiščenje avtomobilskih sedežev, oblazinjenega pohištva ali težje dostopnih predelov.

To so osnovne značilnosti dobrega pokončnega sesalca. Poleg tega bodite pozorni še na morebiten hrup delovanja, dostopne funkcije za regulacijo moči sesanja, kakovost koles in vodil ter dolžino garancije.

Preidimo na priporočila vrednih modelov!

TOP 3 pokončni sesalci za domovanja

Glede na ocene uporabnikov, strokovne teste in razmerje med ceno ter kvaliteto velja izpostaviti 3 odlične izbire pokončnih sesalcev za dom in stanovanje:

  1. Bosch BCS61PET: vsestranski in tihi model z dobro sesalno močjo za vse tipe tal. Vgrajena HEPA filtracija zraka.
  2. Miele Complete C3: prvovrstna kakovost izdelave z modularnimi nastavki in Powerbrush šobo za globinsko čiščenje preprog.
  3. Dyson V15 Detect – vrhunski akumulatorski pokončni sesalec z laserskim zaznavanjem prahu v realnem času. Lahka in okretna uporaba brez kablov.

Cene teh modelov se gibljejo od 250 do 700 evrov. Gre za dolgoročne naložbe v učinkovito in enostavno vsakodnevno čiščenje. Čeprav so začetni stroški višji kot pri običajnih sesalnikih, vam bodo nudili več funkcionalnosti in boljše rezultate pri odstranjevanju prahu še dolga leta.

Sklepne misli

Nadejamo se, da zdaj razumete bistvene prednosti pokončnih sesalcev za dom in zakaj so vredni razmisleka ob vašem naslednjem nakupu čistilne naprave. Njihova kompaktnost in okretnost omogočata enostavno čiščenje na vseh koncih stanovanja, tudi na težko dostopnih predelih.

Ob primerjavi specifikacij predlaganih modelov boste gotovo našli odličnega pomočnika za učinkovito odstranjevanje prahu in alergenov iz vašega doma. Zanesite se lahko na priporočila preverjenih blagovnih znamk, kot so Bosch, Miele in Dyson, ki ponujajo kakovost za vaš denar.

Želimo vam obilo užitkov ob uporabi nove pridobitve za brezhibno čisto stanovanje!