Pasja hrana
Dom in vrt

Pasja hrana

Ali poskušate izbrati pravo pasjo hrano za svojega psa?

Pravilna prehrana je ena najbolj osnovnih potreb psov. Dobra pasja prehrana je eden najboljših načinov za ohranjanje zdravja vašega psa. Na voljo je na tisoče možnosti hrane za pse, zato je lahko izbira prave pasje hrane težka. Mnenja o pasji prehrani se med veterinarji, rejci, trenerji in drugimi lastniki psov razlikujejo. Bistvo je, da se tudi strokovnjaki ne strinjajo vedno glede najboljše vrste pasje hrane. To je deloma zato, ker ni samo enega odgovora.
Končno ste vi tisti, ki se morate odločiti, katera pasja hrana najbolj ustreza vašemu psu. Upoštevati morate stvari, kot so vrsta hrane, kakovost sestavin in stroški, ki ustrezajo vašemu proračunu. Naredite veliko raziskav, da se boste lahko premišljeno odločili o prehrani svojega psa.

Izobražujte se o izbiri hrane za pse

Na spletu je na voljo veliko informacij o pasji prehrani. Bodite previdni, ko v spletu upoštevate nasvete, saj vse informacije, ki jih najdete, ne bodo zanesljive. Nekatera spletna mesta so bolj zanesljiva kot druga. Vendar je vaš veterinar vedno najboljši vir. Če imate še vedno vprašanja o hranjenju svojega psa, boste morda želeli napotiti veterinarja.

Večina komercialnih diet je običajno na voljo v mokri ali suhi obliki. Nekateri so tudi v dehidrirani obliki, ki ji pred hranjenjem dodate vodo. Odločite se, katera kategorija najbolj ustreza vašemu psu, nato začnite raziskovati živilska podjetja.

Nekateri se raje popolnoma izogibajo komercialni dieti in si pasjo hrano pripravljajo doma. Zaradi odpoklica pasje hrane se nekateri bojijo hraniti komercialno pasjo hrano, ne glede na kakovost. Vendar pa je treba pri pripravi hrane za vašega psa  skrbeti, da je popolna in uravnotežena.

 

Preberite oznake pasje hrane

Združenje ameriških uradnikov za nadzor krme (AAFCO) je razvilo profile za prehrano psov in mladičev. Ti standardi se odražajo na nalepki za pse. Ti podatki vam bodo dali predstavo o vsebnosti hrane, vendar pozor: nalepke so lahko zavajajoče. Samo zato, ker pasja hrana ustreza zahtevam AAFCO, še ne pomeni, da je najboljša hrana za vašega psa. Poiščite živilska podjetja, ki presegajo smernice AAFCO in uporabljajo visokokakovostne sestavine. Izberite živila z mesnimi izdelki, ki so navedeni kot prvi dve do tri sestavine. Izogibajte se hrani, ki vsebuje odvečne kemične konzervanse in velike količine polnil, kot so pšenica, koruza in soja.

Vprašajte ljudi o pasji hrani

Ko opravite raziskavo in se odločite za splošno kategorijo živil, vprašajte druge za mnenje o določenih blagovnih znamkah ali receptih. Vaš veterinar je odličen  za začetek. Za več mnenj se lahko pogovorite tudi z rejci psov, trenerji in negovalci. V pomoč vam je lahko tudi vaša lokalna trgovina z živalmi, še posebej, če gre za manjšo, neodvisno trgovino z vrhunsko hrano. Izobraženi strokovnjaki za hišne ljubljenčke vam lahko dajo svoja priporočila, vendar ne pozabite, da se vsi strokovnjaki ne strinjajo s pasjo prehrano. Enako velja za pogovor z drugimi lastniki hišnih ljubljenčkov. Bodite pripravljeni na nasprotujoče si nasvete, nato pa jih vzemite in raziščite sami. Upoštevajte, da lahko različni psi različno reagirajo na isto hrano. Pridobljene informacije uporabite za nadaljnje zoženje možnosti, vendar ne pozabite, da mnenja niso dejstva.

 

Kako hraniti svojega psa?

Številna podjetja za hrano za pse ponujajo vzorce ali garancije za vračilo denarja, zato naj vaš pes poskusi hrano, preden dokončate svojo odločitev. Prinesite domov nekaj sort, da vidite, katera je najbolj okusna.

Ko se odločite za hrano, postopoma spremenite prehrano svojega psa in stari hrani vsak dan v nekaj dneh dodajte malo več nove hrane. Ko se vaš pes prehranjuje izključno po novi dieti, lahko minejo 3-4 tedne, preden opazite spremembe v splošnem videzu in odnosu svojega psa. Če pa se pri vašem psu pojavijo znaki bolezni, obiščite veterinarja. Morda boste morali znova spremeniti prehrano, če se na nek način ne strinja s psom.