Napajalnik za kokoši
Dom in vrt

Napajalnik za kokoši: Ključ do zdravja in produktivnosti vaših perjnatih prijateljic

Skrb za kokoši ne pomeni le zagotavljanja ustrezne hrane in prostora, temveč tudi stalen dostop do sveže in čiste vode. Napajalnik za kokoši je nepogrešljiv element v vsakem kokošnjaku, saj omogoča našim perjnatim prijateljicam, da ostanejo hidrirane in zdrave. V tem članku bomo spoznali pomen pravilne izbire napajalnika, predstavili različne vrste napajalnikov ter delili nasvete za vzdrževanje in čiščenje.

Zakaj je napajalnik ključnega pomena?

Kokoši potrebujejo stalen dostop do sveže vode za ohranjanje zdravja in produktivnosti. Voda igra ključno vlogo pri regulaciji telesne temperature, prebavi hrane in proizvodnji jajc. Brez zadostne količine vode lahko kokoši dehidrirajo, kar vodi do zdravstvenih težav in zmanjšane nesnosti.

Napajalnik za kokoši zagotavlja čist in kontroliran vir vode, ki je lahko dostopen vsem kokošim v jati. Dobro zasnovan napajalnik preprečuje razlitje in onesnaževanje vode, hkrati pa zmanjšuje možnost, da bi kokoši vodo onesnažile z iztrebki ali nastilom.

Vrste napajalnikov za kokoši

Na voljo je več vrst napajalnikov za kokoši, vsaka s svojimi prednostmi in slabostmi. Najpogostejše vrste vključujejo:

 1. Gravitacijski napajalniki: Ti napajalniki uporabljajo silo težnosti za dovajanje vode iz rezervoarja v posodico, ko kokoši pijejo. So enostavni za uporabo in vzdrževanje, vendar zahtevajo redno polnjenje rezervoarja.
 2. Avtomatski napajalniki: Ti napajalniki so povezani z vodovodnim sistemom in samodejno ohranjajo raven vode. Odlikuje jih stalna razpoložljivost sveže vode, vendar zahtevajo dostop do vodovoda in skrbno namestitev, da preprečimo puščanje.
 3. Napajalni sistemi s kapljalniki: Ti sistemi uporabljajo kapljalce, ki sproščajo vodo, ko kokoš s kljunom pritisne na zaklop. Zagotavljajo čisto vodo in preprečujejo razlitje, vendar lahko zahtevajo nekaj časa, da se kokoši navadijo nanje.
 4. Grelni napajalniki: V hladnejših podnebjih so grelni napajalniki ključni za preprečevanje zamrzovanja vode pozimi. Ti napajalniki imajo vgrajene grelne elemente, ki ohranjajo vodo pri stalni temperaturi nad lediščem.
Napajalnik za kokoši

Izbira pravega napajalnika za vaše kokoši

Pri izbiri napajalnika za vaše kokoši upoštevajte naslednje dejavnike:

 1. Velikost jate: Prepričajte se, da napajalnik zagotavlja dovolj vode za vse kokoši v jati. Splošno pravilo je zagotoviti vsaj 1 liter vode na 4-5 kokoši.
 2. Velikost in starost kokoši: Večje pasme in starejše kokoši potrebujejo več vode kot manjše pasme in mlajše ptice. Izberite napajalnik, ki ustreza potrebam vaše jate.
 3. Prostor: Upoštevajte razpoložljiv prostor v kokošnjaku in izberite napajalnik, ki se prilega brez oviranja gibanja kokoši.
 4. Enostavnost čiščenja: Napajalnik mora biti enostaven za čiščenje in vzdrževanje, da preprečite rast bakterij in alg.
 5. Odpornost proti vremenskim vplivom: Če bo napajalnik nameščen na prostem, izberite model, ki je odporen proti vremenskim vplivom in zaščiten pred zmrzaljo.

Vzdrževanje in čiščenje napajalnika

Redno čiščenje in vzdrževanje napajalnika je ključno za zagotavljanje čiste in zdrave vode za vaše kokoši. Umazani napajalniki lahko postanejo gojišče za bakterije in alge, ki lahko škodujejo zdravju vaših ptic.

Vsaj enkrat tedensko temeljito očistite napajalnik z vročo vodo in blagim detergentom. Prepričajte se, da ste odstranili vso umazanijo, nastil in morebitne ostanke hrane. Sperite z čisto vodo in pustite, da se napajalnik posuši na zraku, preden ga ponovno napolnite.

Redno preverjajte napajalnik glede znakov obrabe ali poškodb, kot so razpoke ali puščanje. Poškodovane dele takoj popravite ali zamenjajte, da preprečite izgubo vode in morebitne poškodbe kokoši.

Nasveti za spodbujanje pitja vode

Kokoši imajo včasih lahko svoje preference glede pitja vode. Če opazite, da vaše kokoši ne pijejo dovolj, poskusite naslednje nasvete:

 1. Svežina: Kokoši imajo rade svežo, hladno vodo. V vročih dneh dodajte v napajalnik led, da ohranite vodo hladno in privlačno.
 2. Postavitev: Postavite napajalnik na lahko dostopno mesto, stran od neposredne sončne svetlobe in virov toplote.
 3. Več napajalnikov: Če imate večjo jato, razmislite o postavitvi več napajalnikov, da zmanjšate gneče in zagotovite dostop vsem kokošim.
 4. Okusi: Nekaterim kokošim je všeč rahlo aromatizirana voda. Poskusite dodati nekaj kapljic jabolčnega kisa ali limoninega soka, da spodbudite pitje.

Zaključek

Napajalnik za kokoši je nepogrešljiv del vsakega kokošnjaka, ki zagotavlja zdravje, produktivnost in dobro počutje vaših perjnatih prijateljic. Z izbiro pravega napajalnika in skrbjo za njegovo redno čiščenje boste svojim kokošim zagotovili stalen dostop do sveže in čiste vode.

Ne pozabite, da je opazovanje ključ do uspeha. Redno spremljajte porabo vode in vedenje svoje jate. Če opazite kakršne koli spremembe ali znake dehidracije, takoj ukrepajte in poiščite nasvet izkušenega rejca ali veterinarja.

Z malo truda in pozornosti lahko napajalnik za kokoši postane zvesti zaveznik v skrbi za vaše kokoši. Vaše perja te prijateljice vam bodo hvaležne za svežo vodo in vam bodo to poplačale z zdravjem, srečo in obilico okusnih jajc.

Torej, drage rejke in rejci kokoši, zagotovite svojim pticam najboljše z izbiro kakovostnega napajalnika in skrbjo zanj. Vaše kokoši bodo cvetele, vi pa boste nagrajeni z zadovoljstvom ob skrbi za te čudovite živali.