hladilniki
Tehnologija

Kako izbrati hladilnik, ki nam bo služil dolga leta

Nakup novega hladilnika je pomembna odločitev, saj si želimo hladilnik, ki bo zanesljivo hladil naša živila dolga leta. Pri izbiri ustreznega modela za naše potrebe je več stvari, na katere moramo biti pozorni.

Velikost hladilnika

Osnova je izbira ustrezne velikosti hladilnika glede na število družinskih članov ter količino in vrste živil, ki jih moramo shranjevati. Standardni modeli za 2-4 člansko družino imajo prostornino okoli 300 litrov. Večje družine pa potrebujejo 400- ali 500-litrske ali še večje modele.

Tipi hladilnikov

Poznamo več vrst hladilnikov glede na postavitev in kombiniranje delov:

  • enovratni modeli z zamrzovalnim predalom
  • dvovratni modeli s ločenim delom za zamrzovanje
  • kombinirani hladilno-zamrzovalni aparati
  • francosko-vratni ali ameriški side-by-side modeli

Pred nakupom razmislite katera postavitev vam najbolj ustreza za shranjevanje živil.

Energijska učinkovitost

Sodobni hladilniki in zamrzovalniki se po energijski porabi uvrščajo v razrede od D do višjih A+++, A++ in A+. Varčnejši ko je razred, manj električne energije bo porabil vaš aparat. Prihranite lahko tudi do 30% letnih stroškov obratovanja, če izberete hladilnik energijskega razreda A++ ali več.

Dodatne lastnosti

Novejši hladilniki ponujajo številne koristne funkcije, kot so:

  • No Frost sistem – preprečuje nabiranje ivja
  • multizone – ločeno nastavljanje temperature po predalih
  • ionizator zraka – čisti zrak in preprečuje rast mikroorganizmov
  • LED osvetlitev – za boljšo vidljivost v notranjosti
  • alarm za odprta vrata – opozori, ko pozabimo zapreti vrata
  • tiho delovanje – za mir v vašem domu

Če kuhamo veliko sveže hrane ali zelenjave, izberite model s predalom za shranjevanje pri nižji temperaturi okoli 0°C, kjer bodo živila ostala sveža dlje časa.

Kakovost in zanesljivost delovanja

Hladilnik mora zagotavljati stalno in zanesljivo delovanje več let. Zato izberite preverjene znamke, ki ponujajo 2 leti garancije ali več. Nekatere znamke, kot sta Miele ali Liebherr, nudijo tudi do 5 let celovite garancije na okvare kompresorja in pokvarjeno zamrznjeno hrano. To zagotavlja mirno uporabo aparata.

hladilniki

Izgled in materiali

Moderni hladilniki so na voljo v različnih barvah in materialih, od klasične bele do črne barve ter nerjavnega jekla. Pristajajo v vse tipe kuhinj. Izbirate lahko med z ravnimi linijami za minimalističen videz ali bolj zaobljenimi oblikami.

Notranjost je običajno iz kaljenega stekla ali plastike, police pa so nastavljive po višini. Pri nekaterih modelih so police iz varnostnega stekla, ki rahlo rdeče svetijo, ko odpremo vrata in osvetlijo notranjost. Dodatno imajo lahko tudi modro LED osvetlitev.

S pravilno izbiro boste dobili hladilnik videza in velikosti, ki vam najbolj ustreza ter bo zanesljivo služil svojemu namenu več let. Strokovno svetovanje v trgovini vam lahko pomaga pri končnem izboru.

Upravljanje in nadzor temperature

Sodobni hladilniki ponujajo digitalne zaslone in elektronske termostate za natančno nastavljanje in spremljanje temperature v aparatu. Omogočajo ločeno nastavljanje temperature v hladilnem in zamrzovalnem delu. Nekateri višji modeli imajo tudi možnost nastavitve različnih temperatur v posameznih predalih.

Poleg tega novejši hladilniki omogočajo povezovanje preko WiFi in aplikacije na pametnem telefonu. To nam omogoča spremljanje in nadzor delovanja kjer koli preko interneta. Ob morebitnih nepravilnostih ali povišani temperaturi lahko dobimo samodejno obvestilo. Nekateri modeli imajo vgrajene tudi kamere v notranjosti, da lahko preverimo kaj imamo shranjeno v hladilniku, tudi ko nismo doma.

Vzdrževanje hladilnikov

Za trajno in varno delovanje moramo hladilnik redno čistiti in negovati. Priporočljivo je vsaj enkrat mesečno obrisati notranje police in predale z vlažno krpo ali blagim čistilom. 2- do 3-krat letno temeljito očistimo tudi zadnjo stran hladilnika, kjer se nabira prah, ter preverimo tesnjenje vrat.

Filter za prah na zadnji strani aparata moramo po potrebi izprati pod vodo ali posesati, da omogočimo nemoten pretok zraka za učinkovito hlajenje. Občasno je priporočljivo tudi odtaliti morebiten led v zamrzovalniku.