Delo v pisarni
Izobraževanje

Delo v pisarni

3 triki za varno delo v pisarni, 2. del

Večina se je že sprijaznila, da bomo vedno več časa preživljali za pisarniško mizo, tako v službi kot doma. Pa ste naredili vse, da bo administrativno delo za vas prijetna in zdrava izkušnja? Preberite 3 nove nasvete!

 

  1. Raztezajmo mišice (aktivni počitek)

 Sedenje ni najboljši človek izum (hm), zato izkoristite odmor za raztezanje. Vaše mišice in možgani bodo dobili svež kisik, zaradi katerega boste bolj produktivni. In tudi srečni.

Priporočamo vam, da razmigate svoj vrat, ki se je gotovo naveličal utrudnega bolščanja v računalniški zaslon. Poglejte gor, navzdol in na stran. Umirjeno in previdno. Potem lahko zbrano krožite najprej v eno, nato še v drugo smer.

Tudi zgornji del vašega trupa se med sedenjem ne počuti najbolj udobno. Zato dvignite in spustite ramena, nato pa krožite kot ste prej pri vratu. Za tem sklenite prste, iztegnite roke naprej in se nagnite naprej. Druga možnost je, da razpremo roke na stran, obrnemo palec navzdol in naredimo razteg. Če želite raztegniti še triceps na roki, potegnite komolec za glavo in troglava mišica bo razgibana.

Zdaj so na vrsti ravno tiste mišice, ki med sedenjem najbolj nasrkajo. Križ, boki, trebušne in stranske mišice. Te najlažje aktiviramo z rotacijo trupa, rotacijo trupa sede ali nagibanjem na stran.

Se že počutite 50% bolje, kaj ne?

 

  1. Ohranjajmo udobno delovno okolje

Za delovno mizo v soji pisarni preživite približno tretjino dneva. Ste poskrbeli za ustrezno razsvetljavo, da zavarujete oči, zmanjšanje nepotrebnega hrupa za ušesa in koncentracijo? Tudi ustrezna temperatura in dobra prezračenost prostora sta ključna za produktiven delavnik. Ti na videz majhni detajli imajo izjemen vpliv na vaše počutje ter zdravje in to vsak dan.

So pa še številni drugi faktorji, ki jih je pametno upoštevati. Več o ergonomskih zahtevah delovnega okolja pa lahko preberete v našem prvem članku.

 

  1. Zmanjšajmo stres

 To najlažje storimo z vlaganjem v kvalitetne odnose med ljudmi. V trenutnih razmerah postaja komunikacija vedno bolj neosebna in “oddaljena”. Zoom, Skype in druga orodja za delo na daljavo niso razlog, da pozabimo kako prijetno je lahko delati z ljudmi s katerimi se razumemo.

Zato je važno, da še naprej komuniciramo, raje malo preveč kot premalo. Da sprejemamo odgovornost za svoja dejanja, sodelavce pa pohvalimo in spoštujemo. Mobing je eden najbolj stresnih pojavov v sodobnih delovnih okolju in delovna kultura, ki ceni in spodbuja odkritost, je gotovo nagrajena s predanimi in zdravimi zaposlenimi.

 

+ Modro pravilo za korono

Usposabljanje za varno delo v administraciji ali pisarni lahko opravite kar prek spleta. Z inovativnim

spletnim tečajem eVARNOST, ki zagotavlja hitro in kvalitetno usposabljanje delavcev v pisarnah ali s slikovnim zaslonom.

Tečaj eVARNOST za administrativno delo vsebuje navodila za varno delo s slikovnim zaslonom, spletni seminar in preizkus znanja. Vse kar prek spleta. Po končanem usposabljanju se stranki pošlje zapisnik s potrdilom o usposobljenosti zaposlenega v elektronski obliki. Veljavnost usposabljanja je 4 leta, potem je potreben obnovitveni tečaj.

Če želite, lahko eVARNOST vodi tudi vašo evidenco. Od zdaj naprej boste vedno pravočasno opozorjeni, kdaj vam poteče usposabljanje, zdravniški ali pregled delovne opreme.

Enostavno kot klik!

 

Avtor: Gregor Vuk (eVARNOST d.o.o.)